about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Thursday, June 24, 2010,10:58 PM
    Sad, Very Sad June..
    June 2010,
    Nie bulan yang paling menyedihkan.
    My physics engine patut siap bulan ni tapi overdue nampaknya.

    Tadi hari terakhir Maxime, intern Fench kat sini.
    Should have made a proper farewell tapi seriously lupe.
    My bad, I was the only one yang tahu dia start esok dah gi tour NZ and balik France trus since saya yang handle aktiviti lab.
    Dah plan untuk tangkap gambar presentation diye + tea after seminar tapi tak teringat.
    Nasib baik sempat jugak tangkap gambar reramai before diye balik tadi.
    Diye jugak ahli tetap badminton untuk aktiviti lab kite orang.
    Hmmm..

    Last Wednesday, Alex, another French intern kat sini, said goodbye.
    Unlike Maxime, diye tour NZ 3 minggu before balik France.
    Sedeynya..plan berpoya-poya main badminton kat Unipol before diye balik sume hancus sebab banyak mende diye kena setel.
    Diye terer ok main pingpong and badminton.
    Agak terkejut jugak ler masa main badminton tu, tak pernah sangka orang Perancis terer macam tu.

    Before this dengar rumors banyak giler pasal orang-orang Perancis.
    Ramai kate mereka sombong giler.
    So dalam mind ni pun dah terset macam tu.
    But these two berjaya ubah that perception.
    Mereka sangat baik dan humble dan very down to earth.
    Bak kate Kak Liza, diorang datang dari kampung, sebab tu perangai sopan kot :D

    Pastu dalam masa 5 minggu lagi, Rob pulak akan balik ke Netherlands for good.
    Adeh, ilang lagi sorang member lab yang best.
    Dan pemain badminton yang sangat terer (diye ditrain untuk competition so memang gempak lah).

    Untuk menambahkan lagi misery, awal July, ade Bersatu Games di Auckland.
    That will be my last game with my volleyball team.
    Team yang saya form 3 tahun lalu.
    3 tahun main sama-sama.
    Dah serasi giler.
    Kami decide untuk pegi game tu sebab untuk main one last time sama-sama.
    Sedih!!!!!!!!
    Tak sempat dah nak form and train team baru pasni.. hmmm..

    Yang pastinya, lepas ni pegi lab dah x best.
    Sorang-sorang balik for good.
    Lab makin sepi.
    Yang tinggal orang-orang yang tak bape giler.
    Hmmm tensen-tensen x bley usha Alex yang sangat kiut itu..
    Isk isk...
    Jadi nerd balik la lepas ni ngadap komputer jek tanpa aktiviti bersosial bersama labmates :(
    As I Would Have It
    Permalink | 4 comments
    Tuesday, June 8, 2010,10:05 PM
    Update
    Pergh!
    Lama giler x update..
    Dah berabuk bersarang labah-labah tarantula pun blog nie..
    Bukan sebab nothing happened..
    Tapi sebab terlalu banyak yang happened maka blog ni berkubur macam tu jek..
    Banyak nak cite tapi isk isk...
    Tangan ni dah tak rajin nak mengarang..
    Novel pun dah lama terbengkalai..
    Kadang-kadang bukak jugak Microsoft Word tapi tak terusik pun keyboard ni..
    Semangat masih ada..
    Idea semakin berlambak..
    Membuak-buak untuk kuar tunggu masa jek nak lepaskan semua..
    Hmm.. Insya-Allah bila ade kesempatan..
    Hajat nak teruskan dengan novel Remaja Dewasa yang dah mencecah 4 bab..
    Tapi mungkin jika jari jemari ni kembali rajin menari-nari di atas keyboard, sambungan Pengembaraan Fantasi kot yang akan tertulis dulu..
    Masa x banyak nak pk plot-plot yang thrill dan misteri untuk Villa Krista..
    So will go dengan yang simple dan pendek dulu.
    Kepada peminat-peminat siri PF..
    Insya-Allah.. adalah sambungan nye nanti..
    Pengembaraan Mira, Adnan dan Deego baru saja bermula!
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Wednesday, December 16, 2009,7:32 AM
    Mamak vs Rainforest
    Sejak dok New Zealand ni, dah lama x makan kat kedai mamak. Kalau dulu rasenya tempat melepak memang kat Maulana. Tengok bola kat Maulana. Pagi-pagi kuar brekfes gi Bismillah. Balik dari main voli or main badminton malam-malam, isi perut kat kedai Mamak. Bak kate Mamak ni memang favorite lah.

    In 2008, Restaurant Rainforest dibuka kat Dunedin. The only Malaysian Cuisine kat situ. Memang konsep ala Mamak. Ada Mamak Mee Goreng, Roti Canai, Thosai, Murtabak dan juga rojak. Sedap! Ngan Kak Liza berdua akan berlunch date kat situ every week. Tak bley miss! Uncle tu pun dah jadi geng.

    Balik kali ni, gi bercuti kat Lumut. Abang ipar belanja kat restoran mamak. Xtau nape dah xde selera nak makan masakan mamak. Masa kat Lumut pun macam tu. Perasaan giler-giler kat kedai mamak dah xde.

    Mungkin sebab dah terbiasa ngan style Rainforest.. ala Mamak tapi konsep restorannya very clean. Environment yang x bising. Tu might be penyebab but until now... memang xtau nape x berminat dah with mamak's food. Hmmm....
    As I Would Have It
    Permalink | 13 comments
    Sunday, December 6, 2009,5:52 PM
    Menghilangkan Tensi
    Lately memang sangat tensen. Tak dapat dinafikan. Sebab tu dalam pala asik terpk nak berjalan sana sini jek. Nak ilangkan stress. Tu antara sebab terbeli tiket balik Malaysia. Masa beli tu memang tengah tensen tahap gaban.

    Yang terbaru, sebagai pelepas tensen, I wrote two lyrics and gave it to Poku, student medic kat sini yang rajin wat lagu. Asalnya masa wat open house raya ari tu lah. Ntah macam mane boleh terajak Poku duet. Jadi betul. Tapi sempat rakam satu lagu je lah. Lagi satu tu x sempat sebab sibuk dok berjalan, n siapkan keje b4 balik ni.

    Anyway, ni lirik lagu:

    Hanya Kisah Semalam

    Terkenang saat tertawa bersama

    Berkongsi duka dan lara

    Tiada rahsia antara kita

    Kerana teguhnya persahabatan yang terjalin

    Dikala kesedihan menyelubungimu

    Akanku gamit keceriaan

    Apabila kesukaran menghantuiku

    Hadirmu menghilangkan resah

    Namun sahabat

    Semua itu hanya kisah semalam

    Yang tidak mungkin lagi berulang


    Kerana keakraban yang begitu erat

    Kau dan aku menjadi alpa

    Tidak lagi saling menghormati

    Kepercayaan berterusan pudar

    Kejujuran mula diragui

    Puasku mengimbau segala kesilapan

    Mencari punca terjadinya semua ini

    Kerana mengikut kata hati

    Persahabatan ini harus dilukai

    Andai dapat diputar waktu

    Akan ku bina kembali keakraban ini

    Tanpa perlu menyakiti

    Tanpa perlu disakiti


    Untuk dengar... klik di sini..

    Kalau nak dengar lagu-lagu ciptaan Poku yang lain, bley klik kat Tengku Azran nye link kat bawah list bloggers yang lain tu..

    Okes... ciow!

    As I Would Have It
    Permalink | 5 comments
    Wednesday, November 4, 2009,3:35 PM
    Nihon..
    Ni cite lama tapi x update-update lagi.. x sempat.. few weeks ago pegi ke Jepun untuk release tensen hahahaha release ke pun tensennye? So desu ne...

    Anyway... Nihon aka Japan.. is nothing much different from Malaysia. I expect to experience Japanese culture macam dalam cite Oshin tu or Akantare.. tapi x dapat. What I got was a modern-so-Amerika-jin-like culture hehehe well, what can I say, dunia dah berubah. Owh kenape macam Malaysia (Kuala Lumpur to be exact)? Sebab pemandangannya dengan bangunan-bangunan besar diselang-selikan dengan apartment-apartment.. sistem monorel nye.. exactly the same when I took LRT to go back to Kg. Baru hahaha

    Whatever it is, I enjoyed my short trip to Japan. Thanks to Su N sebab sanggup bersusah-payah dari awal tahun lagi tolong saye sampai berjaya dapat visa ke Jepun... (owh sungguh banyak cekadaknye). Keseluruhannya, I like it even penat giler lari-lari kejar train sume for 3 days in a row + balik lewat malam :P And above all, watashi wa Nihon ryoyi ga totemo suki desu!!!!! ( I really love Japanese food!)

    1st day: Kyoto day trip.

    Hmm pegi Kyoto untuk tengok femes-femes temple kat situ. Met 4 Japanese students yang sangat baik hati bawak kite orang berjalan-jalan di Kinkaku-ji. From there kami berpecah pergi ke To-ji. Then ke Kiyomizu Temple which should be the best tapi alahai... silap timing.. sampai-sampai temple tu dah tutup :D

    Entrance Kinkaku-ji (Golden Pavilion Temple)

    Kat belakang tu ler temple emasnye..

    Pagoda di To-ji.. yang tertinggi di Japan


    2nd day: Universal Studio Japan

    Second day pergi berpoya-poya di Universal Studio Japan. Teringat masa gi Movie World kat Gold Coast dulu. USJ ni lagi sesak dari MW.. queue sket punye panjang.. bayangkan nak main Spidey kena queue lebih dari sejam.. dan yang paling x bestnye.. everything is in Japanese... tak paham mende! (p/s: Superman nye roller coaster kat MW lagi best dari Hollywood Dream ride USJ)

    Macam kat Hollywood kan hahaha tinggal Disneyland je yang lom jejak lagi

    This is the game yang I like the most! 3D ride.. best giler!

    3rd day: Banpaku-Kinen-Koen - Osaka-jo - Namba

    Hari ketiga... berjalan-jalan ke taman bunga femes kat Osaka.. then dari sana berlari ke Osaka-joen untuk tengok Osaka Castle.. Destinasi terakhir gi ke Namba untuk shopping.. huhu mahal-mahal ok kat Jepun.. so beli untuk cukup syarat jek....

    @ Banpaku-Kinen-Koen.. Osaka Expo Park..(nak cepat so malas nk upload gamba yang lain..)

    Osaka-jo aka Osaka Castle yang dah dijadikan muzium

    Favorite food:

    As I said... i really love Japanese food. I love sushi.. memang antara cite-cite sampai kat Jepun nanti nak try sushi made in Japan!

    Ni dango.. dibuat dari tepung bersa.. sedap!

    Ni ler impian... nak try sushi... walau mahal bangat.. tapi berbaloi.. super duper sedap!


    Tempura! I like! Paling kerap makan sepanjang-panjang kat Jepun ni hehehe

    Alkisahnye.. sebaik saja balik dari Jepun.... I was totally broke hahahahahaha.
    ADIEU!
    As I Would Have It
    Permalink | 5 comments
    Monday, October 5, 2009,8:37 PM
    Raya Lagi
    di masjid Al-Huda selepas solat Raya

    Seperti biasa, raya kat sini meriah. Raya pertama, lepas solat Raya, berkumpul kat rumah Nad, potluck lah since kami single-single jek. I did my mom's famous rendang dendeng. Walau pun x seumph yang mak buat, unexpectedly.. jadi! Lepas tu beraya ke sana ke mari sampai ler malam. Lab? X pergi langsung :)

    di rumah Nad

    4hb Oktober pulak merupakan Otago Open House hasil kerjasama 4 buah kelab Malaysia. Tahun lepas saya buat soto. This year, handle satay plak. Hmm by handling satay means menguruskan satay dari awal sampai habis (ikut description Faried, the president). Resipi of course dari Imran.

    Nad punye keje la ni.. jadi model gambar hehe

    Hmm penat jangan cakap. Dengan sejuknya lagi tapi digagahkan jugak pakai baju kurung kain chiffon tanpa proper thermal di dalamnya huhu.. nak bergaya punye pasal! Anyway, it was a success dengan guests yang datang terlebih dari yang kami predict. Tahun depan number of students akan bertambah so xtau ler next raye jadi macam mane plak..



    Komiti yang memainkan peranan besar sebelum dan selepas majlis
    As I Would Have It
    Permalink | 4 comments
    Sunday, September 20, 2009,3:04 AM
    Ramadhan 1430 Dalam Sejarah
    Kenapa dalam sejarah?
    Sebabnya malam tadi waktu kat masjid, tengah tunggu pengumuman Hari Raya (kat sini memang based on nampak or tak anak bulannya), minah-minah Arab tiba-tiba bersorak keriangan. Then pula diumumkan Eid jatuh pada hari Ahad.
    Dah siap bertakbir, tiba-tiba dapat pengumuman lagi sekali, actually news tu tak confirm lagi. Hmm someone from Auckland made a very bad joke by releasing the news?????
    Semua orang blur, then Imam cakap takpe.. solat Tarawikh dulu regardless Eid jatuh pada hari Ahad atau tak.
    Dah abis 4 rakaat (sini Tarawikh lama, satu juzuk, ulang balik Al-Baqarah malam tadi) baru dapat confirmation Eid jatuh pada hari Isnin sebab anak bulan tak nampak. Even kat Fiji pun (sebab New Zealand sekali ngan Fiji).
    Haha lawak ok? Rasa tertipu sungguh-sungguh. Masjid pun boleh terpedaya.. hmmm...
    As I Would Have It
    Permalink | 9 comments