about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Wednesday, September 26, 2007,8:48 PM
    Another Scary Tale
    Went to PPUM for a follow-up. This time a Chinese dentist yang check coz Dr. Hazmyr ada hal kat wad. Alhamdulillah Dr kata I'm infection-free, and he quite impressed coz I insisted for both teeth to be extracted at a time hehehe

    Cuma Dr. kate I have to exercise my mouth a lot so that mulut tu bley terbukak dengan luas. If not nanti pembukaan mulut very very limited. Sebabnye? Hmmm... Due to the surgery, some muscles were cut and shorten so if I don't train to open my mouth starting from now... alamatnye jadi macam mulut ikan le... kecik jek huhu... scary.....

    Anyway.. hari ni merupakan last day kat UPM huhu pasni balik cuti.. so dari Tapah nanti terus gi. Oh yeah.... ni cover untuk my latest novel.... Dua Wajah.. err nape name Naza Adlyn? Simple.. Naza merupakan initial untuk nama penuh saya ;)

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Bikash tag... tapi yg ditagged tu sebenarnya saya dah buat kat entry yang sebelumnya :D tak pe takpe... next time saya akan olah sket tag tujadi lain so bley tulih untuk entry baru.. ;)

    Adios for today!
    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments
    Sunday, September 23, 2007,6:17 PM
    My Oral Surgery Moment

    Nite before the surgery, I spoke to Zai, a friend of mine who had undergone oral surgery before. Oh boy, she told me a scary tale about it. Tapi nak wat cemane, like it or not, kena jugak melalui semua tu.

    Esok pagi, gi naik LRT ke PPUM. Perasaan waktu tu jangan cakaplah. Takut, cuak, risau, semua timbul. First time sampai ke kaunter pendaftaran PPUM, rasa confident sket sebab keadaan kat situ different giler ngan hospital X that I went before. Appointment kul 9, but kul 9.30 baru Nurse Saadiah panggil masuk. The PhD dentist that will perform the surgery was Dr. Hazmyr. My, he was such a joker.

    When he looked at the x-ray, he was a bit reluctant to perform the surgery on both sides. The reason, both of the impacted teeth were situated very close to the nerve. It might cause me numbness if somehow, someway the teeth hit the nerve. But what choice do I have? At last diye setuju untuk operate both teeth, and as usual I have to bear whatever risks to come.

    Masa nak start operation itu, kena tandangan consent, then Dr. Hazmyr siap tanya lagi dah buat wasiat ke. Saba je lah. Then my whole body was covered, termasuklah mata. Bagus jugak. If I saw all the sharp things that went inside my mouth, mau menjerit. Diorang yang ade kat dalam bilik tu pun tak senyap. Macam-macam cite so sedikit sebanya hilang le jugak rasa takut listening to their conversation.

    Waktu kena operation, I didn’t feel anything. Tau-tau dah setel. Operation yang patut amik masa around satu setengah ke dua jam, were performed less than one hour. Masa tu ok lagi, boleh gelak-gelak. Few minutes after that, pain started to visit. Mula-mula tak berapa sakit. Dah makan pain killer, bley jalan gi baya duit ubat dulu. Belah kanan sakit dulu, belah kiri tak rasa apa lagi. Lama-lama it hit both sides. Baru lah tau langit tinggi ke rendah bile nightmare jadi reality.

    Luckily hari tu Kamal sanggup datang amik ke PPUM lepas surgery. Kalau tak, konpem dah ade yang menjerit melalak dalam LRT or teksi. Sakitnya bukan kepalang. Mamat tu senyum jek tengok saya dah macam orang tak betul. Siap wat lawak lagi. Hampeh tul. Nasib baik diye dah berbudi sanggup datang amik, kalau tak memang dah lama kena lanyak buat ilang sakit.

    Balik umah, terus masuk bilik, tidur. Tuam ngan ais sebab sakit terlampau. Tak sempat nak wish good luck pun kat Kak Baayah yang ada exam PTK ari tu. Tak mampu nak pk apa-apa dah. Bangun dari tidur, sakit dah kurang, tapi muka, masya-Allah. Bengkak giler. Belah kiri ok, tapi belah kanan tu.. huhu.. asyik ulang-alik tengok cermin dengan harapan bengkak ilang. What a wishful thinking!

    Lepas surgery sms my orthodontist. What a lovely lady she is. Diye bagi nasihat itu ini, suruh jaga hygiene, and what to do. Oklah, rasa lega sket dengar. At least I know there’s someone that I can turn to.

    Makan.. instant porridge. Itu je boleh telan terus. Satu hari tidur jek. Bangun hanya untuk solat. Itu pun lambat. Masa sujud, berdenyut giler kat pipi yang bengkak. Dugaan sungguh. Lepas Isya’ terus tidur. Esok pagi bangun dalam kul 4 lebih. Dah tekad nak pose gak. Bangun-bangun, tetibe lak rasa loya, nak termuntah sangat-sangat. Terus lari ke toilet, tapi yang keluar angin jek. Alhamdulillah lepas tu tak rasa loya dah.

    Sahur - minum susu, then makan ubat, solat dan tidur balik. Bangun rasa hepi sesangat sebab dah tak sakit. Bley la cakap sket-sket, tapi mulut tak bley bukak sangat. Cita-cita tinggi pagi tu nak sambung wat novel.. tapi tetibe sakit datang menyerang. Adus! Tak bley wat ape dah. Ended up, tidur balik seharian.

    Oh yeah, in between FJ called untuk cakap pasal cover Dua Wajah. Sian FJ, harap-harap diye dapat dengar dengan jelas apa yang saya cakap kat diye. Almaklumler mulut tak bley bukak, takut nanti nak cakap lain tapi kuar lain. Jadi macam Smeagol kekasih hati OD tue lak nanti hehe

    Petang tu badan mula panas dan menggeletar. Alahai… nak demam ke plak. Petang tu, first time menangis selepas I promised myself not to cry no matter how hurt it’s going to be. Tapi lepas to try control balik. Lepas berbuka, makan ubat, Alhamdulillah the pain went off.

    Hari ketiga dan seterusnya, bengkak masih tak surut. Hari ni masuk kerja dengan muka yang still membengkak.. Nak cakap still kurang lagi.. nak ngumpat lagi la tak bley huhu ada hikmah tu muka bengkak lelama… boleh jaga sikit pertuturan ahaks!

    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Sunday, September 16, 2007,6:18 PM
    My Brother, The Hero..
    On 7,8, & 9 September, my younger brother went for Pertandingan Teater KOMSAS Peringkat Negeri. He was the hero of the play entitled "Kerusi". On 8hb tu jugaklah we were having kenduri doa selamat and kenduri naik puasa. He wasn't there. Sedihlah jugak... balik on Sunday tu tak sempat jugak jumpa diye. The good news was, they won the competition and akan mewakili Perak untuk pertandingan peringkat kebangsaan di Kuantan.

    So I sms-ed and congratulated him for his winning. And I did warn him to ensure that the competition date would never clash with my departure date. Tapi nampaknya my greatest fear jadi kenyataan jugak. My mom called last Saturday, bagi tau yang tarikh pertandingan tu adalah on 20th-25th October. Yikes!

    My 2nd sis pun tak dapat nak hantar sebab diye pergi ke Langkawi, with the whole family. Ade aktiviti sekolah. Ni adik pulak. But I told my mom, no matter what, he has to send me off to the airport, by hook or by crook. Dari Kuantan tu straight away turun jek KL. Dah sampai KL nanti boleh mintak tolong sesapa amik kat Pudu. The most important is his presence.

    Walaupun jarak ngan adik jauh, 13 tahun.. (yeah.. no other brother except him) but we are close. Gaduh jangan cakap, memang selalu. Dera diye pun selalu jugak hehe but he is still my brother. I just wish he could make it. Hey, 3 years nak tinggalkan family bukan sekejap. Tak sure lagi boleh balik each year or not.

    Anyway.. ini ade 2 gambar adik as a prince aka hero in the play.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Nope.. he doesn't look like me at all.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Kate prince... tapi macam orang tua jek..

    Oh yeah! Another story about my elder brother. He's already got a girlfriend. Susahnya nak percaya. Ye la, sepanjang 35 tahun hidup diye, ini la first time diye bawak pompuan datang kenduri ari tu. Selama ni according tu kenkawannya, ramai dah pompuan yang dipropose kat diye tp sume being rejected. Well, I guess after all, people do change. Unfortunately, we couldn't manage to snap that gal's photo. Terlambat sket. Judging from her appearance, well I think she's younger than me. Ouch!
    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Thursday, September 13, 2007,6:14 PM
    Ramadhan Trivia
    Pernah terfikir kejadian-kejadian lucu, sedih, etc yang berlaku sewaktu Ramadhan? Well, I have few to share. Listed down here in random order:

    1) I was 6. Rasanya masa tu baru pindah ke Tapah.. my first Ramadhan in Tapah I could say. Abah beli durian. It was noon. 6 tahun tak pose lagi so I asked my eldest sister untuk kopekkan durian. Mungkin dah jadi lumrah orang kopek durian, mesti masuk mulut dulu kan. So that's what happened to my sis, bila lepas kopek jek durian tu masuk mult diye dulu hehehe batal trus pose :D

    2) Masa sekolah menengah, went with my eldest sis untuk beli kasut. It was a day before Raya. During that time, abah pakai Volvo lama yang tak ada remote lagi. So kena la tekan kunci dari dalam. The funny thing was, my sis kunci kete tu without realizing the key was still in the car. Masa tu gabra giler takut abah marah. Kite orang pergi balai polis. Kena gelak jek kat situ. At last polis tu panggil anney dari kedai kete, mintak tolong bukak. So dapat la tengok cara-cara orang nak curi kete guna kertas aluminium.

    3) A nite before Raya. Dengan kakak 2nd buat kek marble orange. Masa tengah bakar tu sonok je tengok kek mengembang dan naik dengan tingginya. Once dah tutup api oven, slowly kek tu turun hingga akhirnya jadi senipis kertas. Errr... what went wrong? Cari punye cari rupenya lupe taruk tepung kek daaaaaaaaaaaaaa... saba je lah heheh

    4) Last year waktu solat Tarawikh kat Masjid UPM. Dua kali selipar kena curi huh! Habis pahala pose dok ngumpat jek pencuri-pencuri tu.

    5) Lagi cerita pasal solat Tarawikh. Masa kecik-kecik dulu saya boleh dikategorikan sebagai seorang yang ganas huhu so lepas solat, gi baling batu kat kawan abang. Kesian diye, teruk gak kena. Nak pukul balik, budak pompuan kecik yang buat. Entah sape report kat mak. Balik tu terus kena pukul and cubit dengan mak. Teruk jugak ler melalak malam tu hehe

    6) First time pakai braces bulan pose. Sebab masa tu fikir. Dah alang-alang pakai braces susah nak makan, might as well tak boleh makan terus. Huh! Sengsaranya pakai braces, Tuhan aje yang tau. Kalau nak ulang balik, tak sangggup rasenye. Dah le sakit, tak bley makan lak tu. Makan bubur jek ari-ari. Tengok rumet makan lauk, sedapnye. Cuba cubit isi ayam.. nak kunyah pun x bley huhu

    7) Tahun ni, untuk kedua kali berturut-turut buat detox musim puasa.. meaning berbuka tak macam selalu. No more lauk-pauk yang best-best, instead makan buah, roti, sayur, ubi lenyek, dan yang seangkatan dengannya. First time buat memang tak larat. La ni Alhamdulillah. Makan 2 keping roti untuk berbuka pun dah kenyang. Hmm sebab buat detox ni la tak larat makan masa kat Seri Melayu ari tuh hehehe

    Well, tu je lah sedikit sebanyak yang dapat dikongsi sempena Ramadhan ni. Chiow!
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Tuesday, September 11, 2007,10:54 PM
    A Nite Out with Prof Fabio Crestani
    Prof. Fabio Crestani merupakan Penilai Luar bagi kurikulum Jabatan Multimedia. Last week beliau datang untuk menilai kurikulum kami. Unfortunately I had to attend another course on the very same date.. (err or lucky? :D)

    Anyway, on Thursday malam tu, dapat jugalah kesempatan untuk berkenalan dengan Prof Fabio dengan lebih dekat. Malam tu merupakan malam kebudayaan untuk Prof, so kami pun bawak lah beliau makan malam di Seri Melayu Restaurant sambil melihat persembahan kebudayaan kat situ.

    Before ke restoran, kami singgah di MATIC dulu untuk setelkan Prof punya tour on Saturday tu. Then baru pergi ke restoran. arrived somewhere around 7.45 pm. Hmmm dari segi makan, sadly to say, I didn't really enjoy it. I expect the variety of food would be more. And then rasa rugi jek bayar Rm60++ per head, but what I ate was so little. Alahai, kenapalah malam tu tiba-tiba lak perut kenyang..hmmm

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    In front of MATIC


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Dinner @ Seri Melayu

    Dah abis makan, and since Azri yang jadi pemandu hari tu, so we decided instead of hantar Prof balik, kami bawa beliau pergi jalan-jalan dekat KL waktu malam. Lepas Noris dapat permission from her hubby, so kite orang pun pergilah ke Eye On Malaysia. Akhirnya, berjaya jugak sampai ke situ.

    Waktu nak bayar for the ticket, Prof dah siap keluarkan duit nak bayar untuk sume, tapi kami tolak. Sebagai tetamu kami lah berkongsi duit bayar untuk beliau.. chewah. Bukan apa, Prof tu seorang yang sangat baik, so rase berbaloi je treat him nice hehehe

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Selepas turun dari Eye On Malaysia

    Malam tu balik kul 11++. Adus.. mengantuknya....... sok pagi dah kena pergi masuk kursus balik. Petangnya nak balik kampung. Nasib baik lah kakak yang drive. Kalau tak, ada yang balik pagi Sabtu tu heheh..

    Anyway.... Selamat berpuasa untuk semua!

    As I Would Have It
    Permalink | 4 comments
    Tuesday, September 4, 2007,3:44 AM
    Being a Government Servant
    I am supposed to have an oral surgery for my wisdom teeth (both lower right and left). The cost of the surgery is about RM600 each if I were about to do it at the private clinic. Since I'm a government officer, with a GL, I could have the surgery for free. So I decided to do it at one of the government hospital, X.

    So last week I went there for a consultation with the oral surgeon. Nak pergi ke hosptalX ni bukanlah senang. Dengan jam + parking yang teramat payah, pergilah jugak walaupun sesat langgat. Dah sampai hospital, baru je nak register, nurse tu tengok I'm wearing braces, terus je diye kate nak surat from my orthodontist.

    I was quite blurred. Datang nak wat consultation with the surgeon untuk buang wisdom teeth. You don't need to be a rocket scientist to know that wisdom teeth yang nak dibuang ni have nothing to do with the orthodontics treatment that I'm currently undergone. Nak wat surgery tu tak kacau pun braces.

    Sebab malas nak argue, so blah je lah. Luckily I was having an appointment that week so I told my orthodontist about the letter. My orthodontist pun agak terkejutlah sebab mintak surat, tapi diye buatlah jugak. Nice doc! Itu pun diye dah warned make sure jumpa oral surgeon sungguh-sungguh. Bukan sebarang orang bley perform the surgery.

    Nak dipendekkan cerita, so semalam pergilah balik hospital X ni. Kebetulan ada member nak gi arah yang sama, so mintak tolong diye dropped kat hspital, and lepas settle urusan diye, datang ambil balik kat hospital. Masa nak register tu bagilah surat from my orthodontist. And guess what the nurse said? Since I brought a referral letter from a private clinic, I have to be charged RM30 for the registration. What???????? In the very first place, diye yang suh bawak surat without even let me to have consultation with the surgeon. Bile dah bawak surat, kena bayar lak. Adus! Geramnya.

    So I asked her, GL ni untuk apa plak? Diye cakap untuk next treatment. Huh! Geram tapi sabar. Duduk je lah tunggu kat situ. Dah dekat setengah jam kot, tiba-tiba another nurse panggil. Hulur surat kena gi buat OPG (betul kot ejaan) kat hospital Y. The doctor needs to know the exact position of the impacted teeth.

    Nak pergi ke hospital Y?? Hospital X can perform the surgery.. tapi tak ada x-ray untuk gigi? Lawak ke apa? Ingat senang ke nak ulang-alik dari X ke Y pastu suke-suke hati suh datang balik esok? So I told her, kalau nak x-ray tu, my orthodontist pun ada. Diye jawab kenapa tak bawak. I replied hari tu kate nak surat jek.

    Nurse tu cakap tak apalah. Gi wat OPG tu kat hospital Y. Anytime available. Senang jek diye cakap eh? Saya cakap ngan diye, masalahnya saya kerja and saya kena attend kursus sampai next week. Bukan boleh kuar suke-suke ati. Then diye jawab balik, if saya bawak x-ray sekalipun, bukan boleh buat cepat. Kena q lah, ade patience ramai lagi lah.. bla..bla....

    Hah. That's it. I keluar, called my orthodontist, and she tried to arrange me to have it done at dentistry PPUM. Under her friend's supervision. Right after that, my mom called. When she found out yang saya nak buat surgery dekat hospital gomen ni, terus kena khutbah. Well, sebab mak tak restu kan, memang dengan lega hati decide untuk tak pergi ke hospital X dah. Maybe selagi mampu, I'll go to private. Bukan nak memperlekehkan, tapi ini bukan first time kena macam ni dengan hospital gomen. So RM30 tu burn macam tu jek. Nak sangat duit, ambiklah.

    Anyway, ari ni dapat good news dari FJ. Stigma, my first adult thriller will be published after Raya. La ni tengah wat layout nye. Alhamdulillah. Ni yang tambah semangat untuk buat adult fantasy yang juga tengah di dalam pembikinan, setelah PF4 siap tidak lama lagi hehe.......

    Adios!
    As I Would Have It
    Permalink | 10 comments