Masa kat Malaysia dulu, tiap kali menjelang raya, memang dah jadi rutin saya untuk membuat kek dan biskut raya nih. Biskut rasmi ialah Almond London, Cornflakes. Once in a while ade lah gak try Sarang Semut, Tat Ros, dan macam-macam lagi yang saya dah tak ingat namanya. Tahun lepas pernah mogok xnak buat sebab tak larat nak wat sensorang. Tapi mak pujuk bagi tau nanti dia tolong wat skali so wat jugak ler....
Tahun ni tibe-tibe rase nak sangat buat biskut raya. Apa lah raya tanpa biskut yang pelbagai bentuk dan rase ni. Saya tak kisah sangat pasal kad raya sebab memang jenis tak anta kad raya pun tapi xde kuih raya.. hmmm.. macam tak lengkap la plak rasenya.
Berbekalkan semangat yang berkobar-kobar, terus kol mak. Mintak carikan balik resipi Tat Ros. Almond London dah busan. Kalau ade lebih bajet boleh la wat Biskut Cornflakes skali. (ye.. bajet kali ni agak tight sebab nak setel accommodation untuk tahun depan + expenses ke Ozi yang masih lom setel semuanya)
Resepi dah dapat so bermulalah episod mencari bahan-bahan. Satu pasal biskut raya Malaysia ni, kena ada acuannya. Based on sumber (Hani & Tasha), kat Arthur Barnett ada jual. Apa lagi, Ahad lepas dengan tak sabar-sabarnya pergi ke tempat yang dimaksudkan. Sekali tengok.. mak aih! Memang la ada tapi coraknya..... hmmmm... bentuk gingerbread man... bentuk ikan... bentuk binatang itu ini... besar gabak lak tuh. Adeh!
At last amik je lah salah satu bentuk yang paling dirasakan possible untuk dibuat Tat Ros ni. (bentuk ape, rahsia.. sebab nak kekalkan element of surprise... nanti if tak jadi tak ler malu sangat haha). Ngan bentuk ni memang kena guna kreativiti sendiri nampaknya.
So skang tinggal proses terakhir iaitu membuat biskutnya. Ikut plan, if xde aral, Ahad ni nak wat. Hmmm tengoklah nanti macam mana hasilnya eh.. Akan ku postkan gambarnya di sini.. tu pun kalau jadi la ye :D