about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Sunday, December 2, 2007,9:11 PM
    Tramping @ Greenstone Track
    Ari tu dah Khamis petang bile tetiba Iggy tanya nak ikut diorang gi tramping tak. Well, tramping tu maksudnye gi trekking. Bile tanya kat mane, depa jawab Queenstown. Woo-hoo! Sape tak teruja dengar Queenstown. Favorite place yang nak pegi. In fact, ade plan nak gi ke Queenstown cuti Krismas nanti. Tanya kat depa, bile nak pi. Skali depa jawab - esok. What????? Gile last minute. Tapi sebab tak tahan godaan Queenstown tu, trus txt Yana untuk pinjam hiking bag ngan water-proof jacket. Once dah dapat sume, terus konpem ngan diorang nak ikut. Fortunately before this saye memang dah beli sleeping bag and kasut yang agak sesuai untuk tramping, so xde problem sangatlah. Kire barang-barang memang almost ade.

    Malam tu email Geoff (sv) bagi tau nak gi tramping. As usual, Geoff sangat cool. As long as keje jalan, diye tak kisah pun students diye nak gi enjoy. Ape lagi, malam tu terkial-kial siapkan report sebab Isnin ade meeting ngan Geoff. Packing pun kelam kabut.

    Esok pagi, kul 10 dah kena kumpul kat lab. Prepare barang nak bawak sume. Then gi Countdown untuk beli barang-barang makan. Labmates sume cool. Diorang amik berat jugak le ape yang Muslim tak bley makan. I told them not to worry sangat sebab saye bawak jugak makanan sendiri. Sian lak kat depa nak kena control makan lak. Tak moh membebankan. Dah abis shopping, bermulalah perjalanan ke Greenstone Track, 86 km dari Queenstown.


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Ni merupakan track yang bakal dilalui

    Dalam perjalanan tu, singgah kat Alexandra, hantar barang kat mak Phil. First time nampak gunung bersalji secara live. Haha jakun giler. Marinus gelak. Dia cakap funny, sebab dia tak pernah tengok orang tak pernah tengok snow. Hampeh tul!


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Akhirnya, sampai jugak ke Queenstown. Masya-Allah! Cantik giler. No wonder Peter Jackson pilih Queenstown sebagai lokasi untuk The Lord Of The Ring. Duduk kat Queenstown tak terasa nak balik ke Dunedin dah. Satu hari nanti mesti akan pergi balik ke sana, and spend few days.


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Berlatar belakangkan Lake Wakatipu. Tasik terbesar di New Zealand

    Cabaran paling besar dalam tramping kali ni ialah being the only Muslim. Ye lah, nak kena perform solat. Nasib baik labmates sume paham. Diorang tak kisah if nak solat, just bagi tau jek. Queenstown mencatat sejarah di mana pertama kali dalam hidup, saye bersolat di tepi tasik secara public dan menggunakan kompas untuk mencari arah kiblat. Woo-hoo! Satu pencapaian. Thanks En Nibong sebab bagi kompas dan penunjuk kiblat. Memang sangat berguna.

    Since tramping akan bermula esok paginya, so kami decide untuk spent few more hours menikmati keindahan Queenstown sambil dinner skali kat situ. Nasib baik ade Turkish Kebab. Takde la kempunan sangat nak cari makanan halal.


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Sape kate wat PhD kena serius jek? Mamat dua orang tu wat PhD gaks tapi gile-gile jek

    Dalam kul 8 tu kite orang bergerak ke Routeburn Track. Untuk bermalam. Err.. sebenarnye xde tempat bermalam kat situ. Yang ade hanya daily shelter. Ade toilet tapi jenis loin drop. Huhu.. maksudnye jamban xde flush. Macam jamban zaman dulu-dulu. ade sinki tapi xde air. Nasib baik dah belaja kat sini nak gi memane memang kena bawak botol air sendrik. Lagi satu cabaran untuk malam tu untuk solat. Air xde ade. Ade sungai tapi...... malam beb. Nasib baik la depa yang lain dok tepi sungai, menyanyi-nyanyi, so berani la jugak turun ke bawah tu amik wuduk, sambil refill botol untuk Subuh nanti.


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Ni ler rupanya shelter yang kami duduk. Scary kan huhu..

    Subuh tu pun dugaan gak. Lepas solat gi turun sungai refill botol balik. Adus! Sejuk giler air sampai tangan jadi numb sekejap. Sejuknye mencucuk-cucuk sampai terpaksa lari gi cari gloves!

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Sungai yang telah berjasa...

    Kul 9 am, start bergerak ke Greenstone Track. Hmm.. trekking kat sini tak sesusah macam kat Malaysia. Lagi pun Greenstone ni antara track yang paling senang. Takde lah mencabar sangat. Cuma susahnye sebab kena bawak hiking bag yang sangat berat. Tak pernah lagi gi hiking bawak beg besar-besar. Lagi satu, kat setiap track ade few huts. Jadi tak ada masalah tempat rehat or bermalam. Diorang plan untuk sampai ke hut yang pertama, which is Greenstone Hut. Dari sana baru decide nak ke hut yang kedua or tak. Ikut map, patutnya amik masa 4 jam perjalanan tapi sebab banyak sangat berhenti, so lama la jugak perjalanan tu. Sepanjang perjalanan, pemandangan memang sangat cantik. Tak dapat suasana macam ni kat Malaysia.

    Tengah-tengah jalan, akhirnya sampai kat satu kawasan lapang. La ni musim Summer, so agak panas. Depa enjoy giler sampai lepak kat sana sket punye lama. Since saye datang dari negara panas, so xdelah enjoy sangat. Pening lagi ade lah. Masing-masing dok apply sun block haha. Sepanjang tramping ni saye tak bawak pape protection pun. Malas aa nak kisah.


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Depa decide tak moh naik sampai ke hut yang ke-2 - McKellar's Hut. So kami berhenti kat Greenstone Hut jek. Lebih kurang dalam kul 5 pm sampai kat situ. Yang best pasal hut kat sini, tempatnye sangat lah bersih. Toilet pun bersih giler with water. Yay! Takde masalah nak solat kat sini. Cume masalahnye tak ade lektrik la ekekeke.. Kat hut ni jumpa lagi 2 orang Ozi ladies, pastu ade sorang lg Kiwi. Ade Guess book. Heheh siap tulis mention nama Tapah lagi tu :D

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Petang tu, kite orang gi bersiar-siar jek. dah penat berjalan, balik untuk masak dinner. Hmm makan maggie jek. Tapi masak ngan salmon dan carrot. Perencah.. taruk kemudian sebab diorang beli chicken flavor yang mane sah-sah le x bley makan. Since saye dah bawak maggie sendirik ngan perencah Shrimp (TomYum) yum yum.. tu yang diorang tak kisah beli perisa ayam. Malam tu plak main Sudoku, si Marinus ni bawak. First time main and stuck!

    Macam-macam cabaran untuk solat kat sini. Untuk Subuh lah. Dengan ketinggian 520 meter di atas paras laut, sejuk nye.. hmm alahai... menggigil-gigil amik wuduk. Pagi tu depa sume bangun lambat haha so pukul 11 baru nak gerak turun. On the way balik kami amik route yang berlainan. Saje wat loop lalu kat tepi Lake Rere yang mengambil masa setengah jam lewat dari route yang biasa. Lunch kat situ. And solat jugak kat situ.


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Bersolat kat tepi tasik...

    Kat sini kami main game teka cerite. Funny! Diorang kasi satu situasi, kite orang kena figure out cerita di sebalik situasi tu. Memang best! Main punye main, jam dah kul 5 haha. So teruskan perjalanan sampai jumpa Lake Wakatipu. Itulah scenery yang paling cantik. Skali lagi kami lepak kat situ sampai kul 7 pm.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Bayangkan sepanjang perjalanan tu kami lalu kat sebelah tasik. Cantik sungguh. Dengan gunung-gunung yang bersalji kat puncaknye. On the way balik ke Dunedin, skali lagi singgah di Queenstown untuk dinner. Suasana malam kat sini sangat berbeza dengan Dunedin. Queenstown, bandar tourist, sangat happening. Dunedin, kul 5 jek dah lengang.

    Cabaran terakhir untuk bersolat pada malam tu. Malam sangat sejuk. Macam mana nak solat kat tengah-tengah taman? At last tawakal. Masa gi Turkish Kebab beli dinner, tanya kat orang tu bley tak nak tumpang solat. Nasib baik boleh. So bersolat le kat dapur situ eheheh pengalaman sungguh.

    Sampai Dunedin dah kul 3 am. Nasib baik Subuh masuk kul 3.36 so xde problem lah. Kul 4 baru tido sampai tengah hari. Bangun kelam kabut basuh kain, makan then siap untuk gi lab. Nasib baik Geoff kate xpelah.. postpone meeting. Kalau tau dari awal sah-sah tak datang ari ni. Jumpa Damon kat lab. Dia cakap quite surprising sebab saye bley join others gi tramping. Sebab diye cakap based on diye punye judging, diye x expect saye orang yang macam tu hihi

    Itu lah cerite serba sedikit tentang weekend yang sangat best. Nampaknya tramping kat sini akan menjadi hobi saye yang terbaru. Slowly nak beli barang-barang tramping. Mahal beb if nak beli jenama Kathmandu, tapi itulah brand yang paling bagus and paling popular kat sini. Kena tunggu sale or diorang wat stock clearance la nampaknya.

    Nasib baik xde skill photography ni so hajat ati nak buat Wazir (cousin) jeles tak kesampaian la jawabnya. Tapi cukup kot untuk buat Alpyan Ahmad Albab jeles... agak2 blwy lawan entry ikan tenggiri tu kaaa? Pape hal pun, pengalaman tramping kali ini is just what I need for my next coming novel!

    p/s: nanti-nanti lah baru upload gamba kat fotopages. Tunggu dapat gambar dari kamera orang lain dulu.. which I hope very soon huhu
    As I Would Have It
    Permalink |