about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Wednesday, October 15, 2008,5:25 PM
    Stewart Island
    Stewart Island bley dikatekan kawasan berpenghuni yang paling akhir sekali dekat New Zealand ni. Lepas ni dah xde civilization. Yang ade mungkin penguin, burung-burung dan singa-singa laut yang tinggal dekat Antartika sana tu.

    Pulaunya lebih besar dari Singapore tapi penduduknya hanya 380++ sahaja. Percaye tak? Just imagine dengan orang seramai tu tinggal kat pulau sebesar tu.. hmmm best nye... Yang ade hanya lah 4 Square.. mini market where people can buy their groceries there. Ala-ala kedai runcit kat Malaysia sana tuh.

    Kami pergi dengan menaiki Stewart Island Flight. Kecik jek kapal terbangnye. Bley muat 10 orang termasuk pilot. Scary beb naik kapal terbang kecik macam tu. Terbang pun rendah jek. Masa tengok pemandangan Stewart Island dari udara, dok pk gak.. betul ke ade orang dok kat pulau nih? Ade la nampak umah sebijik dengan jarak yang begitu jauh dari each other. Landasan kapal terbang nye pun hmmm menakutkan jugak ler. Kat atas bukit yang tak ada ape-ape. Kalau masa landing tu pilot terlajak sket memang babai lah.

    PhotobucketWith Sue Ann

    Photobucket Photobucket

    Photobucket Photobucket
    Dari dalam kapal terbang

    Photobucket
    Ni lah rupe landasannye..

    Sampai-sampai jek kami dah trus tour pulau. Jalan kaki. Agak terkejut jugak sebab weather lagi panas dari Dunedin. Ingatkan kat sini sejuk tahap gaban ler sebab dekat ngan South Poles. Coverage xde kecuali yang gune line Telecom.

    Kununnye masa kat sini nak amik Underwater Explorer, nak tengok hidupan bawah laut. Tapi boat pulak tengah maintenance so instead pergi ke Ulva Island. Satu-satunya pulau yang masih belum tercemar. Burung-burung kat sana pun tak takut ngan orang. Gi ke sana naik Water Taxi. Lagi satu group pilih untuk pergi deep sea fishing. Balik bawak ikan besar-besar dan banyak so malam tu BBQ ikan fresh.

    Photobucket
    Azrul.. ni la gamba yang dijanjikan.. amacam.. mengancam tak ikan-ikan tu? :P

    Photobucket
    Dalam Water Taxi on the way ke Ulva Island

    Apa yang best kat sini... suasana lah. Very peaceful. Waktu malam tengok kat langit.. Masya-Allah. Canteknya. Dengan langit yang terang xde polution, bley nampak gugusan bintang-bintang yang cantek bangat. Macam images dari NASA tu. Dan kat Stewart Island juga (Lee Bay) boleh tengok Aurora Australis (Southern Light) in between September-November. Satu-satunya fenomena yang nak sangat-sangat saya tengok dengan mata kasar. La ni pasang niat nak gi balik ke sana tahun depan demi Aurora...

    Photobucket

    Photobucket
    Anchor Point di Lee Bay. Nampak kemek kat anchor atas tu?
    Well, tu kesan tembakan salah seorang penduduk yang ditujukan kepada Helen Clark,
    PM New Zealand. Tapi of course tak kena la kan..

    Balik tu naik feri. Telan ubat mabuk siap-siap. Alhamdulillah x pening langsung sepanjang sejam kat atas laut tu. Or mungkin sebab saya hanya mabuk darat jek??? Before this lom pernah lagi mabuk laut... hmmm...

    Photobucket
    Suasana kat jeti

    Photobucket
    While waiting for the ferry..

    p/s: Tahap blur saye masih belum berkurangan lagi...
    As I Would Have It
    Permalink |