about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Sunday, November 16, 2008,4:32 PM
    Final Day di Dunedin untuk 2008
    Sedey.. sedey.. smalam wave goodbye dekat Timi. Plan asal Timi balik January tahun depan, so bile balik ke Dunedin nanti, bley jumpa lagi. Unfortunately JPA bagi strict order, kena balik by December gak. Huh! Hmmmm... Sume barang-barang Timi saye borong untuk next year nye umah baru. Seriusly sedey.. selalu Timi jadi mediator biler saye ngan MM gaduh. Pasni sape nak lagi nak layan kerenah saye lepas gaduh? -sigh-

    Anyway, smalam tangkap gamba ngan Timi and MM wat kali terakhir. Oh yeah.. kete tu tak jadi jual. Setelah pk banyak kali dan diskas with Yi Tian, akhirnye saye amik lah kete tu. Susah nanti nak start over balik cari kete baru, pk kete mane nak beli, etc. Tapi last-last minute nak balik ni la plak air cond kete wat hal.. saba.. saba..

    Photobucket

    Align Center
    Photobucket
    Fellowship of ABA390

    Hari ni final day kat Dunedin. Kul 8.50 pm ni akan berlepas ke Auckland. Then esok paginye akan ke Gold Coast. Saye, MM & Farid akan spend 2 minggu di Australia before balik ke Malaysia on 2 December nanti. Ini bermakna blog ini juga akan senyap untuk 2 minggu. Doa kan perjalanan kami semua selamat ye..

    Photobucket
    In another farewell dinner @ Rainforest Restaurant..
    sob..sob...
    As I Would Have It
    Permalink | 7 comments
    Saturday, November 8, 2008,1:41 PM
    Apa Isunya?
    Election di New Zealand baru je berakhir. Seperti di Malaysia dan USA, perubahan juga berlaku di sini. Helen Clark yang memerintah untuk 2 penggal berturut-turut akhirnya tewas juga kepada John Key. Saya bukan nak bercakap tentang politik. Ni sekadar mukadimah sahaja ye :P

    Yang sebenanrnya, hari tu dengar satu conversation di HotFM. Hmm sejak biler saye dengar HotFM ni. Jangan salah sangka ye. Bukan saye, tapi MM yang rajin dengar. Saya terdengar jek. Isunye? Hmmm ade lah sorang minah ni call. Tak sure lah marah ke ape. Tapi antara pointnye diye kuar (mungkin ngan bofren kot) but somehow this guy tak bagi tau yang diorang akan pergi main boling. Dan diye pulak di kala tu pakai baju kurung. Point diye pakai baju kurung macam mane nak main boling.

    Isu saye plak... ape salahnya? Kami tutor-tutor di FSKTM ni dulu pun slalu wat keputusan last minute untuk gi main boling. Masa tu dengan baju kurung, kebaya, skirt, long dress, you named it. Redah jek. Bley jek main. Berjaya jugak jatuhkan pin 100++.

    Mungkin pada pandangan setengah orang kurang sopan kot. Mungkin. Tapi jangan lah pi main tu dok angkat kain tinggi-tinggi or melangkah luas-luas. Dalam pakaian sebegitu, kena la control ayu sket haha. Ok jek.

    Jangan cakap boling. Main ping pong dan volleyball tanpa baju sukan jugak satu perkara biasa. Main ping pong misalannya. Kebiasaan main masa dah nak balik ke umah. And nak main tu pun slalu last minute. Tak preplan. So main je lah ngan baju pe yang tengah dipakai + ngan heel lagi. Same case ngan volleyball. Terasa nak main jugak tapi tak bawak baju sukan, redah jek main ngan baju keje dan high heel. Tapi xde lah dok gi spiking kan. (Kejadian ini sangat-sangat jarang berlaku ye tapi pernah dilakukan :P)

    Anyway, dalam satu lagi berite yang tiada kaitan ngan politik dan main boling dengan memakai baju kurung, malam tadi, akhirnya berjaya jugak melepasi Zuma Stage 12. Kemudian ke Stage 13 dan berjaya jugak. Dan kemudian, credits to........ What? Dah abis langsung rupenye. Adeh, tensen la plak. Hmm nampaknya pasni fokus kat Armadillo Run je lah. Tapi b4 that try fokus untuk siapkan PF5 ni dulu :D Dah masuk 3/4 ;)

    Hari ni hari terakhir Barbora di Toroa. Oh Barbora ni flatmate yang baru masuk 2nd semester hari tu menggantikan Rianne. Dari Czech. Hmm macam Rianne, Barbora jugak ajak datang ke Europe. Accommodation kire setel di Prague nanti. Argh.. Prague is such a beautiful city! Adeh.. memang kena kumpul duit sungguh-sungguh tahun depan ni....

    Photobucket
    Cute kan.. dan baik plak tuh ;)

    Photobucket
    Apa kaitan pelangi ngan entry kali ni? Xde. Cume 3 hari lepas pelangi kuar.
    Bukan satu tapi 2! Sapa yang ade mata Clark Kent bley nampak satu
    lagi pelangi di belakang pelangi yang terang itu :P

    Ok, chiow!
    As I Would Have It
    Permalink | 12 comments
    Tuesday, November 4, 2008,10:43 PM
    Finally...
    Berakhir jua penantian. Tengah hari tadi, dapat emel dari Mike. Annual review saye will be held tomorrow, kul 3pm. Geoff and Janet pun dah setuju. Berdebar? Agak ler. Even though it's nothing too damn serious, more towards formality, but still...

    Progress research? Hmm secara tibe-tibe, nak dekat-dekat balik ni, I'm progressing well. Target for the next 4 months ialah untuk melengkapkan first phase of my toy world. 2 lagi steps yang tinggal, which are dragging the object with mouse, dan juga collission detection. Skang dah berjaya drag objects yang diklik, cuma object tu tak bergerak exactly mengikut mouse cursor. To make it work requires heaps and heaps of maths calculation huhu scary! Dah berjaya baru implement collision detection. Tapi yang ni Geoff kate xyah wat dari scratch. Bley gune orang lain nye coding. Fuh lega!

    Hari ni cuaca kat Dunedin agak melampau sejuk. Summer sejuk macam winter??? Huh! Ikut forecast, untuk 2 hari ni akan turun hail TAPI hari ni hail + snow! Tengok Mt Cargill dari tingkap, bley nampak putih-putih kat puncak. Hmm tapi last 2 weeks pun snow heavy kat Waitati, kuar sket jek dari Dunedin.

    Aiseh, starting from next year dah tak dapat tengok pemandangan best dari bilik. No more Pakiwatara. Tahun depan flatting, dapat bilik bawah yang ade sliding door ke backyard. Tu je lah pemandangan. Xde gunung ganang yang best.. tak dapat nak tengok awan-awan yang pelik... :(

    Oh yeah, b4 terlupe. Tahniah kepada Presiden Barrack Obama kerana berjaya menjadi Presiden kulit hitam yang pertama di US (walau pun tau diye xkan baca blog ni, nak wish jugak :P). Harap-harap diye tak menimbulkan kekacauan kat dunia ni macam yang dibuat oleh Si Semak tuh. Kayla sonok giler Obama menang. First time she proud to be known as American ;)

    Anyway, kat bawah ni ade few photos yang di snap oleh Frank waktu kite orang gi star gazing. -:Memenuhi permintaan mat Nabil:- tapi gamba jari Geoff tak di amik lah. Diye takut Geoff rase offended heheh..

    Photobucket
    Yang sangat terang tu ialah bulan. Macam mane Cresent moon bley jadi macam full moon?
    Sebabnya Frank gune slow shutter? 15 secs kot. Bulan dan planet tu plak bergerak dengan
    cepat so each time camera tu snap, kedudukan bulan dan planet-planet dah berubah.
    Interesting eh?

    Photobucket
    Yang kat bawah bulan tu with label is Venus, yang atas, juga with label ialah Jupiter.
    Kalau dengan mata kasar nampak dengan sungguh-sungguh jelas skali.

    Photobucket
    Yang ni plak antara gugusan-gusan bintang yang diambil. Garisan-garisan yang saya lukis
    perpendicular to each other tu ialah untuk menunjukkan buruj pari (Southern Cross)
    yang bley dilihat dari atas Flagstaff.

    p/s: There's one more wish that I love to fulfill before going back on 17 November. Something that I've been longing since awal tahun dulu. Whether the wish is granted, we'll see.
    As I Would Have It
    Permalink | 12 comments
    Sunday, November 2, 2008,3:23 AM
    Star Gazing
    Petang tadi ngan Timi gi basuh kete untuk diiklankan ke TradeMe. Timi tak jadi bawak balik Mesia so terpaksa lah dijual sob sob. MM tak tolong sebab sok pepagi ade xm. Baru jek abis basuh, then dapat text dari Geoff, bagi tau kalau cuaca continue elok sampai malam, diye nak gi star gazing. Kalau nak ikut kumpul kat lab kul 9 pm.

    Ari tu 2 days before pose Geoff ade ajak jugak, tapi sebab masa tu sibuk masak untuk pose so x gilah. Kali ni rase tak bley nak lepaskan peluang. Rugi, Venus ngan Jupiter tengah terang giler kat langit skang ni.

    So tadi, saye, Geoff ngan Frank pegilah ke Flagstaff, salah satu bukit kat Dunedin nih. Geoff dah warning pakai baju tebal. Uish... memang sejuk pun biler dah sampai ke atas sana. Dengan 2 teleskop dan satu binokular, kami pun tengok bintang-bintang.

    Mula dengan bulan. Kagum sungguh. Kalau dengan mata kasar nampak kaler kuning jek. Kali ni memang nampak permukaan bulan, dengan kawah-kawahnya sekali. Very amazing. From there kite orang tengok Venus plak. Hmm planet ni sangat terang so agak sakit mata lah biler tengok sebab cahaya diye kuat sangat. Ooo sebab kedudukan planet yang sangat jauh maka ia hanya dilihat as satu sfera kecil sahaja, unlike bulan.

    Kemudian beralih pula ke Jupiter. Bukat setakat Jupiter, tapi dapat tengok 4 daripada 60 bulan-bulan yang mengelilingi Jupiter. Yang menariknya keempat-empat bulan tu buat masa ni berada dalam satu straight line. Pretty cute. Kalau tengok dari angle yang betul, maka akan nampaklah stripe pada permukaan Jupiter. Nifty eh?

    Then Geoff try to spot other clusters of stars. Jumpa satu yang dah tak ingat namanya. Try nak go for M25 but unfortunately tak jumpa. Langit tak cukup gelap barangkali. Pastu kite orang tengok pulak nebula patches. Kalau kat Stewart Island, nebula patches ni sangat-sangat clear untuk dilihat dengan mata kasar.

    Frank spotted 2 shooting stars. Aiseh! Tak aci tul. Nak jugak so mata saye pun melilau-lilau mencari kot-kot bley nampak, and bley wat wish hehehehe But guess ape yang saye jumpa instead? Nope, bukan hantu polong ye :P tapi ISS! Ye, nampak ISS tengah bergerak dengan begitu laju skali. Tak cukup ngan tu, kami juga nampak 3 satelit yang berlegar-legar kat ruang angkasa. Menarik!

    Lepak kat atas tu sampai kul 11 malam. Memang pengalaman yang sangat best, yang dinantikan selama ni. Selain dari Aurora, teringin jugak nak tengok ring of Saturn!
    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments