about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Sunday, April 12, 2009,7:23 PM
    New Learnt Skill
    Sape sangka I would find interest in juggling? Well, I never know juggling can be so much fun. Am loving it haha Sebelum ni saye pernah juggle 2 biji bola dengan cara yang salah. Cara tersebut? Sebiji bola at each hand. Tangan kiri lontar bola ke atas whilst bola di tangan kanan di pass ke tangan kiri sebelum bola yang dilontarkan oleh tangan kiri disambut oleh tangan kanan. Ramai yang juggle dengan cara sebegitu. Salah ok?

    Last two Fridays, selepas seminar Graphics, me dengan saja ambil bola juggle kepunyaan Geoff dan started juggling dengan cara yang disebut di atas. Geoff nampak. As usual, whenever he spotted something yang tak betul, dah jadi nature diye untuk membetulkan keadaan. So Geoff pun aja ler cara yang betul...

    Cara yang betul.. mula dengan 2 biji bola dulu untuk beginner. Ade pattern dan rhythm yang harus difolo ye. Let say, jika bermula dengan tangan kanan untuk melontar bola, sebelum bola tersebut hits it highest point dan fall down, bola di tangan kiri pula dilontar. Cara lontaran pula bukan straight ke atas, tapi kedua-dua tangan melontar dengan cara membentuk bulatan. Rhythm nye pula ialah throw-throw-catch-catch. Satu kiraan setiap satu. Meaning ade 4 kiraan kesemuanya. Kalau salah satu dari throw atau catch berlaku serentak.. tu dah kire salah.

    Cara sambut plak, kedua-dua tangan maintain kat paras pinggang. Tak perlu tangan bergerak banyak nak tangkap bola. Bak kate Geoff, let gravity does it job. Tangan stay kat bawah, biar bola tersebut jatuh ke atas tangan kita. But that requires balingan bola yang consistent. Tu lama-lama prektis perfect lah ;)

    Now I have start juggling with 3 balls. Belum terer untuk wat laju-laju. Tapi dah bley baling bola untuk 4 kali. Slowly akan increase ke 5.. n seterusnya bley juggle in a loop ;) Best best!

    p/s: smalam wat kuah rojak, salut ngan buah pear.. sebab ade pot luck kat umah Alexa. Tak sangka langsung ade yang giler-giler suke ngan rojak buah tersebut. Siap tapau bawak balik hehehe.. Ade yang rase eksotik.. sebab kuah tu pedas-pedas, masam manis... hehe ye la.. selama ni diorang makan fruit salad je kan hihi
    As I Would Have It
    Permalink |