about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Sunday, August 26, 2007,6:27 PM
    Mommy Dearest
    Ahad 26th August... sepatutnya menjadi hari yang happy sebab it was my convocation day, tapi it didn't turn out to be like it was supposed to be. -sigh-

    Ikut plan asal, lepas habis konvo, snap pics sket, then trus hantar mak balik ke Kg. Baru. Lepas Zohor terus gi Alamanda sebab ada minggu penulis yang dianjurkan oleh MPH. Memang dah janji ngan FJ yang I'll be there.

    Tapi tu lah. Kita mampu merancang, Tuhan yang menentukan semua. Pagi tu, kul 6.40 bertolak dari Kg. Baru pergi UPM. Sampai-sampai try pakai robe.. alahai.. robe tak gosok.. berkedut seribu. Baru buka dari plastik bungkus la katakan. Ni la padahnya sebab assume mak gosok semua -hmm-

    Terus call Sal sebab dia tak datang lagi, minta tolong bawak iron. Nasib baik dapat. Thanks to pakcik Amir sebab tolong sediakan tempat untuk iron. Mak masa tu dah gerak dulu ikut Nabil pergi ke dewan. Dah siap pesan kat Nabil minta tolong bagi tau mak tunggu kat ne lepas habis majlis nanti.

    Nabil bagi tau kat mak, tunggu kat fountain. So lepas habis, terus la gi situ. Tunggu punya tunggu, bayang mak pun tak nampak. Dah le kul 12++ tengah panas terik. Ke depan, ke belakang, ke sekeliling cari tak jumpa-jumpa jugak. Tensen jangan cakap lah. Dah le semua barang dekat mak. Memang sehelai sepinggang sungguh.

    At last wat keputusan nak cari kat khemah-khemah jualan. Kat situ, Mila panggil. Nasib baik. So pinjam hp Mila, call abah dengan harapan mak call abah jugak. Nak dijadikan cerita, mak tak bawak hp. Adus! Kesian Mila, dia sebenarnya datang nak ajak bergambar, tapi dah diye tengok saya kelam-kabut macam tu, terus kansel. Alahai Mila, sori ye.. nanti kite tangkap gambar lain ;)

    Dah mati akal, akhirnya patah balik ke fakulti sebab parking kereta kat situ. Tawakkal je sebenarnya. Kalau mak tak ada kat situ jugak, memang dah xtau nak wat pe lagi. I was about to turn back.. sebab rasa-rasanya memang tak nampak bayang mak kat situ, when I suddenly I saw a familiar figure standing near a tree there. Mak! Finally found her.

    Tak tau nak describe lega ke or tensen. Dekat sejam baru jumpa. Rupanya bondaku sesat. Ye lah, dah le datang sorang-sorang, sekali keluar ikut pintu lain dari yang masuk tadi, nampak environment yang diye tak familiar lak, terus panik. Tanya sana sini mana pintu depan dewan, mak salah paham instruction, gi jalan sampai ke perpustakaan sana. Adus.. dengan kaki diye yang sakit pastu jalan sikit punya jauh... tambah tensen lagi dibuatnya. Kenapalah jadi sampai macam ni. Nasib baik diye pun tawakal jugak balik ke fakulti.....and jumpa.

    Masa tu dah kul 1. Masuk kete terus gi Kg. Baru. Dapat mesej dari K Aina, tengah tunggu untuk lunch kat A&W. Alahai.. rasa bersalah menimpa-nimpa. Memang tak mampu dah nak gi. Penat cari mak dalam tengah panas tu memang x boleh nak kata apa. Tak larat sesangat.

    Terkilan? Jangan ler cakap. When I first had my convocation untuk Degree dulu, tak ada memories langsung. Memang tak suke dengan konvo MMU waktu tu. Sorry to say, tak rase macam konvo langsung. Tak tangkap gamba ngan family pun sebab rase happy tu tak ada. So kali ni, untuk Master, nak make up untuk mak. Tapi tak dapat jugak. Memang sedih giler. Tu yang buat tensen bertambah-tambah. Insya-Allah akan ada konvo untuk PhD nanti, but still, it's a long journey to go. Tak berani nak bet on it.

    So sebelum abah and mak semua balik semalam, dalam kepenatan tu sarung gaks baju konvo.. mintak nak amik gamba jugak walaupun abah dah nak balik sesangat waktu tu. Adik tolong snapkan gamba. Hmm.. dapat ler jugak satu walaupun dalam keadaan mata terpejam. Jadi lah.. ade la jugak. Tu antara satu lagi sebab kenapa saya buat keputusan untuk tak pergi ke MPH Alamanda tu. I need to have a moment with them, which I think is the right thing to do.

    K Aina, FJ, and seluruh warga KarnaDya, if you read this entry, thousand apologies.. walaupun smalam dah sms k Aina mintak maaf tak dapat hadir. Keadaan memang tidak mengizinkan. Bak kata mak, semua dah tersurat, ada hikmah di sebaliknya. Walaupun saya still tak nampak the right reason yet, but I will believe in it. After all, God knows why.




    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    As I Would Have It
    Permalink | 3 comments
    Thursday, August 23, 2007,7:09 PM
    Tagged!
    Kena tagged oleh Nabil.

    Tagged by Nabil.

    1) Each player must post these rules first.
    2) Each player starts with eight random facts/habits about themselves.
    3) People who are tagged need to write on their own blog about their eight things and post these rules.
    4) At the end of your blog, you need to choose eight people to get tagged and list their names.
    5) Don’t forget to leave them a comment telling them they’re tagged, and to read your blog.


    dLyn's 8 random facts

    1) easily get angry but easily get calm
    2) when I'm angry, I tend to do stupid things that I will regret later on --> x blaja dari mistake sungguh
    3) don't know how to say "no" --> something that need to be changed, and for this I will learn from the best.. sape lagi kalau bukan Nabil ahaks!
    4)I have imaginary friends since kid till now --> nope, no kidding. Kalau tak, mane ade idea nak tulis buku nih
    5) forgiven but not forgotten
    6) quite patience, selalu beralah but don't try me coz I can get really ugly --> ops! I think someone just did
    7) love being alone --> hey, what can I say, I have my own imaginary world where I have to be with
    8) under normal circumstances, I would always be happy go lucky

    Whom to be tagged next? No one. Coz this is my starting point to say 'no' to things that I don't really want to do.

    Adios!
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Monday, August 20, 2007,5:18 PM
    On Top Of The World
    Last Friday, I went to Genting Highlands with Dian, her sister, Faizah, Farhan and his sister and friends. Farhan is actually an Indonesian, doing his Master in our faculty. Farhan ni jugalah yang tolong translate few Indonesian dialogs in my adult thriller yang masih di tangan editor ;)

    Kebetulan, Jumaat hari tu merupakan hari kemerdekaan buat Indonesia, so his sister and friends (Nadia, Metty, Ninie n Baduwi) decided untuk bercuti-cuti di Malaysia. Dian ajak teman so I said yes. Dah lama plan naik naik Genting tapi tak berkesempatan.

    Pergi sana untuk semalam saja, tapi yang kelakarnya, bahasa yang paling banyak digunakan ialah bahasa Indonesia. Walaupun tak pandai, tapi hentam sajalah. Selama ni dengan maid Opah pun I never speak Indonesian hehe well satu perkembangan sungguh. Thanks to sinetron Mutiara Hati, sekurang-kurangnya bisa juga berbicara bahasa Indonesia.

    Dekat Genting, antara pengunjung yang paling ramai adalah Indonesians. In fact, terdapat juga teman sekantor mereka yang datang bercuti. Waktu naik skyway, pemandangannya Ya ampun, enak bangat! Udaranya dingin sekali dengan kabus tebal yang melitupi puncak huhu

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Alhamdulillah sewaktu pergi, cuaca baik sekali. Kami tinggal di First World Hotel, hotel terbesar di dunia tapi biliknya alahai.. cenonet jek. Tak ada aircond tapi ada kipas angin. Tidur malam tak on kipas pun, cuma buka satu tingkap. Itu pun dah cukup buat kami menggigil.

    Anyway, kat sana tak pergi pun ke outdoor theme park. Lepak kat dalam, main sket-sket. Diorang semua masuk dalam snow world, tapi sebab Baduwi ada problem waktu tu so I chose to stay with her. Insya-Allah nanti akan dapat main snow yang real gaks ;)

    Selepas keluar dari snow world tu kami berpecah. Saya, Dian and Farhan satu group. The others pergi shopping. So kita orang try archery which is quite interesting. Rasa juga lah memanah. Pastu naik Gondola Rio.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Dah abis tu pergi cari maggie hot cup sebab kelaparan sangat. Nak makan dalam tu, macam tak konfiden jek halalnye. Fast food plak alahai, mahal! Waktu mencari-cari tu, sempat la keluar ke theme park yang dah tutup tu. The moment kena udara natural, seronoknya tak terkata. Rasa sejuk yang amat tenang sekali :) Basically pergi Genting ni meninggalkan kenangan yang lain daripada Miri.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Oh ya. Before pergi Genting, sewaktu kat dalam McD di KL Sentral (sebab naik bas dari sana), nampak la sorang Mat Salleh ni yang termasuk dalam my-handsome kategori hehe bukan apa.. lain orang lain pandangan. Apa yang menariknya, meja yang dia duduk untuk makan tu, before that kite orang dah letak tray kosong kat situ. Biasalah kan, tray letak kat meja lain dengan harapan waiter/waitress akan datang kutip. Waktu dia makan kat situ, tak ada siapa pun yang angkat tray tu sampai la dia abis makan. Kebetulan meja dia dekat dengan tempat tray dikutip, lepas makan dia terus bagi kat waitress situ, sekali dengan our tray. Ahaks! Kagum sebenarnya dengan sikap dia. Tak ramai yang bother to do that, including Malaysians. No offense tapi it was one good lesson ;)

    Waktu call abah, he asked to be careful sebab kes bas yang jatuh dekat Bukit Gantang tu. I told him Insya-Allah, takkan ler bas nak jatuh hari-hari, walaupun sepanjang perjalanan tu takut gaks sebab bas tu agak laju especially dekat selekoh. Anyway, bila dah balik hari Sabtu tu, dengar berita, another bas jatuh di Tangkak. Esoknya bas Mayang Sari pulak terbalik. Ya ampun! It proves that my theory is wrong. Possible jek for buses to create mishap almost every single day. Makes me wonder... depa ni tak pernah serik ke??

    Fuhhh.... ciao!
    As I Would Have It
    Permalink | 3 comments
    Wednesday, August 15, 2007,10:02 PM
    Dear Log Book
    Baru-baru ni, kami telah menerima arahan baru. Mana-mana staf, baik sokongan atau akademik, yang hendak keluar pada waktu pejabat mestila mengisi butiran di dalam buku log. Aiyaaaa.... maksudnya no more flexibilities for the academics to go here and there as they wish ahaks...

    Leceh juga sebenarnya. Before this if nak keluar, simply bagi tahu dekat PA jabatan, and then terus keluar. La ni nak kena tulis waktu keluar, waktu masuk.. hmm alahai... Pas ni kalau nak lari gi KD, kul 12.30 baru bley kuar huhu...

    Anyway, untuk buku log kat pejabat ketua jabatan, my name was the first hehehe bangga? tak ler... saje nak tunjuk yang saya ni mematuhi arahan.. hehehe..

    Well, untuk minggu ni, I did another big decision in my life. Something that I wish to do long time ago - investment in Unit Trust. I chose CIMB for various reasons. Will it give me everything that I dream of? We'll see ;)

    Ok..... ciao!
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Monday, August 13, 2007,8:40 PM
    Isra' Mikraj
    Malam 27 Rejab hari tu, seperti biasa kebanyakan surau dan masjid membuat ceramah Isra' Mikraj. Kebetulan balik kampung hari tu, so malam tu pergilah dengar ceramah.

    Alahai.. masa masuk surau kampung, lain macam je rase. Dalam hati dok cakap, boleh kira bape kali je masuk ke surau dalam setahun. Tolak solat tarawikh + solat raya.. alahai...... malu nak sebut huhu tetibe terasa teruk sungguh diri ni..

    Ceramah tu, pengisiannya sama. Cerita yang sama pasal perjalanan Rasulullah. Tapi pointnya, berapa banyak yang kita boleh ingat walaupun cerita yang sama diulang berkali-kali? Tiap-tiap tahun kita diingatkan, tapi selama mana ia akan lekat di hati?

    Bila imbas balik diri sendiri, memang rasa malu. Kadang-kala rasa jauh sebab terlalu sangat seronok dengan nikmat dunia, hingga lupa tempat tuju kita yang abadi nanti. Satu ayat ustaz tu yang agak terkena jugak lah.. "kita belajar kat dunia ni tidak berakhir dengan PhD, tetapi sampai hujung nyawa, kita masih kena terus pergi ke majlis ilmu." huhu panas..panas..

    Berapa kali dah bila balik kampung, abah suh gi dengar ceramah kat masjid, tapi tak sampai-sampai jugak. Mak tanya berapa banyak amalan dah buat sepanjang Rejab, speechless, tak boleh jawab sebab tak buat. Adus! Compared dengan zaman selepas grad dulu, boleh kata tiap-tiap malam dan Subuh gi solat jemaah kat surau. Solat Tahajud dijadikan solat wajib. Tapi la nie.... patutnya makin meningkat usia, semakin banyak amalan.. ni terbalik. Semakin jauh ditinggalkan pulak.

    Start hari ni kena kuatkan azam baru. Nak jadi balik macam dulu mungkin susah so kena start slowly. Alhamdulillah since last week dah start join usrah. Pastu untuk rumah yang bakal diduduki kat NZ nanti, mengikut kata kak Ani, dekat dengan masjid. Cuma harap-harap istiqamah je lah. Bukan sekadar dapat PhD, tapi untuk akhirat jugak.

    Untuk semua, belum terlambat lagi. Mungkin bulan Rejab dah nak berakhir, dan Syaaban bakal menjelma. Sama-samalah kite memperbanyakkan amalan, tambahan lagi dalam bulan Syaaban ni terdapat Nisfu Syaaban, di mana segala amalan kita untuk setahun yang lalu akan di tutup dan dibuka buku yang baru. Moga-moga kita menjadi yang lebih baik dari yang sebelumnya. Amiin.
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Friday, August 10, 2007,10:37 PM
    My new E65
    Yay! I got a new HP.. Nokia E65. Pretty and slim. People might question it.. why Nokia? Well, I don't know.. I just like it. YAY again!

    Here's how my new HP looks like..

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    So malam tadi bersengkang mata cuba untuk mengkhatamkan ilmu mengenai E65 ni tapi gagal. Banyak sangat features.... well, what can I say.. I'm not HP-savvy. Not at all!

    Beli ni pun sebab ada 3G.. and konon untuk kemudahan masa kat New Zealand nanti heheh ciao!
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Monday, August 6, 2007,11:39 PM
    Memories @ MiRi
    Lain rase bile dah balik ke ofis. Masa kat Miri (pronounce as Mi-ghi), tak ada kerja selain dari makan, jalan and tidur hehe. Living in Kem Sri Miri memang satu pengalaman barulah. Tak pernah lagi rasa seselamat ni. Ye lah, dok di kelilingi oleh bro-bro yang memegang senapang sentiasa. Keluar rumah di jenjalan mane-mane pun tak pernahnya kunci rumah, baik siang atau malam. Boleh selamba je tutup pintu macam tu jek tanpa kunci. Kalau gi jalan rumah jiran lagilah... memang biar pintu terbuka pun tak kisah.

    Well, just to share few pics that were taken while we're there. Yang lelain tu nanti akan diupload ke Fotopages :)


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Berpiknik di Pantai Esplanade


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    @ Tg Lobang


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Bersampan untuk ke Gua Niah



    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    This is how the Great Cave looks like from the outside


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Dalam Gua Niah. Sila perhatikan baju dan sandal dengan teliti ahaks..


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Tingginya tangga yg bakal dipanjat dalam kegelapan


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Jambatan gantung @ Taman Awam Miri


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    With adik angkat Bintulu (Roslan) n anak buahnya yg cute, Iwan


    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    @ Rong Reng Heritage.. tempat shopping..
    As I Would Have It
    Permalink | 1 comments
    Sunday, August 5, 2007,9:20 PM
    Conquering the Great Cave Niah
    Last week, my housemates and I went to Miri, Sarawak for a holiday. When people heard the word Miri, they would say "Miri??" with a very weird expression. Miri pada most people mungkin satu nama yang tak glemer. But hey, Miri is a bandaraya, and most importantly, kite orang berjaya menawan Gua Niah, gua terbesar di dunia.

    Pengalaman yang sememangnya tak dapat dilupakan. Mana tidaknya. Memang berhajat nak gi ke Niah tapi tak properly plan. Ingatkan Gua Niah ni macam pergi ke Gua Kelam. Mana le tau kena masuk hutan, jalan untuk 4.2 km ke dalam. Dengan selambanya kite orang pergi tanpa formal attire masuk hutan. As for me, I wore blouse and sandal lagi. Bayangkan hahaha nanti-nanti upload gambar kat sini sebagai bukti.

    Tambah mencabar lagi, jambatan untuk ke gua tu under construction. Yang ada hanya rangka jambatan je, macam rangka landasan LRT yang tak siap. Dah le nak naik ke gua tu tinggi. Sepanjang rangka tu lah kite orang kena berjalan. WaDuh! Kat bawah tu tak ada apa-apa ciri keselamatan langsung. Kalau jatuh konpem arwah. Alhamduilllah berjaya jugak sampai ke gua. Masya-Allah, besarnya gua. Rasa berbaloi sangat dapat sampai ke situ.

    Well, satu lagi hasil daripada tak ada proper planning. Dalam gua tu, rupanya kena bawak torch light. Kami memang bijak tak bawa apa-apa so meraba-raba la jugak dalam gelap tu. Nampak la jugak tangga-tangganya, tapi kena jalan slow giler. Bile ada cahaya masuk sikit, baru perasan sepanjang jalan tu penuh dengan tahi burung layang-layang. Ahaks! Lawaknya.

    Ingatkan azab masa naik dah setel rupenye ada lagi yang menunggu. Kite orang punyelah hope ada jalan lain utnuk balik. Rupenye tak. Kena ikut jalan yang datang tadi. On the way turun lagi la menakutkan. First time kaki menggigil. Walaupun dulu-dulu rajin masuk hutan, inilah pengalaman yang paling menakutkan. Masa dah sampai kat jambatan yang ok (bukan rangka), gembira bukan kepalang. Haha berjaya jugak akhirnya menawan Gua Niah!

    Overall, percutian kat Miri ni best lah. Walaupun dikire sebagai percutian low budget, tapi banyak memories. Low budget sebab dok menumpang rumah member kat dalam Kem RAMD Miri hehe tapi best lah. Dah rasa macam kami memang dok kat situ pulak. Dah kenal jiran-jiran kat situ, bley makan kat umah diorang lagi. Tiap-tiap hari masak. Gi berkelah makan tengah hari dekat tepi pantai. Dok hotel 5 bintang mana dapat semua tu hehe 2nd day makan kat pantai Luak Esplanade, pastu gi jalan kat Tg. Lobang, balik dari Niah makan kat pantai Bungai kalau tak silap. Last day adik angkat dari Bintulu bawak lepak kat Pantai Esplanade balik. Best sungguh laut kat situ. Tak macam dekat semenanjung. Angin laut sikit punya kuat. Nak makan pun susah tapi best. Ombak memang mengganas. Seronoknya!!!!!!!

    Bertolak balik Ahad malam. Flight being delayed as usual. Kul 2++ am baru sampai rumah. Ngantuk-ngantuk bangun gi ofis. Buat keje sket pastu tulis blog. hehe bagus sungguh. Bukan apa, seronok pe gi melancong. Sape cakap Miri tak best haha! :P
    As I Would Have It
    Permalink | 3 comments