about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Thursday, April 10, 2008,1:05 PM
    6 Thinking Hats
    This week bley dikatekan quite a good week for me. Last week nye meeting with Geoff.. hmm diye bagi banyak tasks. But slowly buat, and dalam masa yang sama try to understand ape yang Geoff cube cakap for the past few weeks, result diye Alhamdulillah. Finally I got it.

    Geoff suh tengok-tengok pasal Edward de Bono. Blaja cara diye solve problem. So I did. Edward de Bono ni seorang physician, yang menekankan konsep lateral thinking, dan mengajar supaya kite sentiasa berfikir outside the box.

    Cuba fikirkan satu situasi mudah jek. Father and son terlibat dalam satu kemalangan. The father died dan anak diye survived but critical. The son dibawak ke hospital untuk dibedah tapi surgeon yang bertanggungjawab cakap "I can't operate him coz he's my son." How is it possible?

    To be honest, ape thought yang pertama skali muncul dalam mind? Ish.. bapak diye dah arwah.. macam mane lak tetibe bley jadik surgeon. Tak logik nye. At least tu yang saye terfikirkan the moment saye baca soklan tu. Tapi tu bukan bermaksud saye atau sesape saje yang fikirkan thought yang same tu sengal. It is just cara mind kite berfikir yang mane kite always take things for granted. Bile kite nampak word 'surgeon'.. serta-merta kite associatekan word surgeon tu ngan lelaki. Sape cakap? Surgeon tu bley jadi pompuan, the mother... or bley jadi bapak angkat budak tu... dan macam-macam lagi.

    Sama jugak yang happened masa saye gi tramping dulu. Phil dan Iggy bagi soklan "Romeo and Juliet were found dead in a house with shattered glasses and spilled water on the floor. So what actually happened?" Jenuh perah otak macam mane Romeo and Juliet ni bley mati, what caused their death, yada yada. Tapi ape yang tak terfikir waktu tu ialah Romeo dan Juliet tu tak semestinye orang. Diorang dijumpai mati, atas lantai dengan kaca yang berselerakan dan juga air yang tumpah. Kaca + air = akuarium. Jadi Romeo and Juliet merupakan ikan yang idup dalam akuarium tu. Make sense?

    Ok, back to de Bono. Pencarian tentang mamat ni membawa saye kepada 6 thinking hats, yang mengajar macam mane kite nak come out with something. Especially dalam decision making. Nak buat kite nampak ape yang kite tak nampak before this. And funny, Geoff sendri tak tau pasal ni hahaha.. well, ni satu contoh yang mane satu info bley lead ke info yang lain.

    6 thinking hats.... yang pertama sekali ialah white hat, di mane kite listkan sume data yang available, kite kaji pasal past, present and future, then kite fill in the gap. 2nd, red hat...try to think menggunekan emotion. Try to put ourselves into one's shoes. Ape yang orang lain akan fikirkan? Ape agaknye reaksi orang pada thing yang kite nak buat? 3rd, black hat... yang memerlukan pessimistic thinking. Fikir segala negatives yang boleh wujud. 4th, yellow hat... fikir pula secara optimistic. Apa benefit yang bley kite dapat from it. 5th, green hat... be creative. Dah tau pros and cons, so creatively cari solution to overcome cons tu tadi. 6th, blue hat... process control. Digunakan waktu nak wat decision especially bile keadaan dah jadi tak terkawal, or memerlukan decision yang cepat.

    Saye gunekan 6 thinking hats ni dalam report untuk Geoff smalam.. and it works!
    As I Would Have It
    Permalink |