about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Tuesday, May 13, 2008,3:52 PM
    The Truth...
    Kadang-kadang kite mudah gembira dengan sesuatu. Mungkin terover excited with it. Tetapi apabila kite mula berpijak di bumi nyata, kenyataannya hanya ade 2. Sama ada ia benar-benar sesuatu yang menggembirakan, atau ia merupakan satu perkara yang paling menyakitkan. Lots of things are taken for granted. Kite x sedar sampailah ia dah terlambat. Then what to do? Live with it dengan hati yang penuh calar-balar.

    Dalam pengajian, seronok dapat peluang menyambung pelajaran di luar negara. Orang pandang tinggi - 'diye tu lulusan luar negara'. Belum pegi lagi satu kampung dah tau. Balik je dari tamat pengajian, orang bercakap puji melampau. Kenyataannya, hanya kita saja yang tau kelulusan kite pada tahap mane sebenarnye. Keupayaan kite pada tahap mane. Itu bagi yang lulus. Bagi yang terkandas? Apa kenyataan yang harus ditelan? Caci-maki orang selepas tu? Itu satu. Bagi tutor-tutor di UPM terutamanya, itu bermaksud "bye-bye". Mane nak letak muke lepas tu?

    Dalam sukan pun sama jek. Kadang-kadang rase bangga giler dapat wakil itu wakil ni. Kalau kite terpilih sebab kite memang layak xpe. Tapi kalau sekadar untuk mencukupkan korum, ape perasaan? Sakit hati atau tak? Pergi tournament sana sini tapi tempat kite hanya di bangku simpanan dan jadi tukang usung air & beg pemain-pemain lain. Tak bagi peluang langsung untuk bermain. Biler nak improve macam tu? Pastu suke-suke hati jek buang dengan alasan dapat better player untuk gantikan tempat kite. Sah-sah geram bukan setelah habis masa dan tenaga dicampur dengan janji-janji palsu manager lagi...

    Dalam persahabatan pun xde beza. Seronok dapat kawan yang best. Tapi jika kawan tu hanya berkawan untuk kepentingan peribadi saja sebab kite boleh beri something pada diye, tak ke rase dikhianati? Terutama bile kawan tu jumpa kawan lain. Suke-suke ati jek buang kite lepas tu. Buang plak tanpa bagi tau ape-ape. Assume kite paham sendri. Bile kite cube confront, banyak jek alasan kuar. Last-last as if jadi salah kite la plak diye jadi macam tu. Masa tu lah sume buruk baik kite dikeluarkan. Ada jugak kawan macam ni kan? Orang macam ni memang layak kena panggang bagi makan rimau jek.

    So the truth.. for me.. lebih banyak menyakitkan daripada menggembirakan. Kadang-kadang saye bile buat sesuatu, paling boleh nak elak soalan 'why'. Seboleh-bolehnya cube berfikir positif. Biarlah x tau kenyataan sebenar asalkan tak perlu sakit ati. Tapi susah. The more kite nak elak, the more the truth tu terpampang depan mata. Penat lah macam ni. Wat PhD ni dah cukup penat... hmm lamanya 3 tahun lagi... + perkara-perkara unexpected yang bakal dihadapi... -sigh-
    As I Would Have It
    Permalink |