about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Sunday, August 31, 2008,10:07 PM
    Salam Ramadhan
    Rasenye belum terlewat untuk wish salam berpuasa kepada semua. Hmm Malaysia dah mule puasa hari ni tapi kami kat New Zealand akan mula berpuasa esok. Tak nampak anak bulan malam tadi. Kat sini xde pakcik penyimpan mohor-mohor besar untuk announce bile pose. Budak-budak yang rajin gi masjid jek yang akan tau sebab pengumuman di buat di masjid. Diorang yang akan text inform orang lain.

    Malam tadi kami kumpul ramai-ramai kat flat Turanga. Dinner together sementara nak tunggu news bile puasa ni. Me, MM, Salleh, Wado, Imran, Pokku, Amir, even Sue Ann.. along with the hosts.. Pa'an, Bukh, Faizal dan Aizat. Masing-masing wat spekulasi biler pose. Masing-masing macam tak ready nak pose hari ni. Pokku siap wat lawak lagi nak tutup handphone kunun-kunun nanti tak dapat bite biler pose stat so bley stat pose Selasa hahaha

    Tambah-tambah lagi dah kenyang makan so diorang dah tak larat nak gi masjid if ade Tarawikh malam tadi. Imran jek yang bersemangat nak gi gak masjid. MM proposed solat kat umah jek. Oh yeah.. semua sebenarnye kepenatan sebab smalam kite orang wat sambutan Merdeka secara kecil-kecilan kat St Dvaid Lecture Theater. Diorang-diorang ni sume yang organized and performed so make sense lah if tak larat.

    Dalam kul 9 pm tu, Bukh yang ditugaskan menjadi penyimpan mohor-mohor besar kami pun dapat text dari Mus'ab. Maka sahler puasa stat hari Selasa. Hmm first time puasa kat negara orang nih. Sabtu tu masak rendang dinding mak yang femes kat kampung, kunun untuk wat makan sebulan tapi dah dok bagi sana sini hmm.. tinggal untuk seminggu je kot. Ni pun Faried and Timi nak sket heheh xpelah. Rezeki diorang. Lagi pun puasa kali ni rase nak buke kat masjid. Rase pathetic giler if buke kat lab sensorang. Ouch!

    Well, tengah hari tadi gi tengok studio room kat George St. My first studio room hunting. Imran dah signed lease untuk satu bilik kat situ. Ingat-ingat bley la jadi jiran Imran tapi judging from what I looked just now, hmm tak moh aa dok situ even though very close to Uni ngan town. Sok ngan Rabu ade lagi 2 studio rooms untuk diview. Harap-harap ade yang berkenan di hati lah. Ade yang best tapi jauh dan mahal. Tak larat rase nak bawak notebook ari-ari jalan naik bukit.

    Xtau lah if betul decision yang dibuat nih. Betul ke nak dok studio room? Dok Toroa pun best jek.... tapi next year kena apply baru.. xde guarantee bley dapat sebab max 28 returners jek yang diterima. Pastu kalau dapat pun kena move to flat lain. No more Pakiwaitara for me sob sob.. well, I don't really like other flats.. hmmm.. kalau dapat dok kat 1-bedroom apartment pun ok tapi problemnye tak cukup bajet. Tak include telefon, internet ngan electricity. Tak bley berpoya-poya nanti. Harap-harap dapat ler jumpa studio room yang berkenan di hati...
    As I Would Have It
    Permalink | 8 comments
    Tuesday, August 26, 2008,7:53 PM
    Kryptonsite Awards...
    Since Smallville wujud pada tahun 2002, anugerah Kryptonsite ni diwujudkan untuk peminat-peminat Smallville mengundi favorites dari segi actor, actress, best episode dan sewaktu dengannya lah. Undi dijamin fair and square sebab setiap IP dihadkan dengan satu undi jek so xdelah sorang tu bley vote banyak-banyak kali untuk kategori yang sama. Awards ni diadakan before season premiere starts.

    So result untuk kali ini, Best Actor seperti biasa jatuh kepada Tom Welling, tapi disaing hebat oleh Michael aka Lex. Best Actress, of course pada Alison Mack (Chloe) followed by Erica Durance (Lois). Best Episode ialah Apocalypse where Clark dapat tengok bagaimana keadaan dunia without Superman. Dalam episode ni jugak dapat tengok Clark pakai glasses as a reporter for Daily Planet dan team up with Lois Lane. See? So many true fans of Superman mythology. Best Couple jatuh pada Clark-Lois (Clois). Bagus! Nampaknya peminat-peminat Superman masih setia dengan jalan cerita yang sebenar. Clark-Lana & Bizarro-Lana jatuh pada tempat ke-3 dan ke-4 respectively TETAPI jika digabungkan kedua-dua undi skali pun, still tak dapat mengatasi undi untuk Clois!

    Dan yang paling best, awards untuk Least Favorite Character. Untuk dua tahun berturut-turut kategori ni dimenangi oleh LANA LANG! Woo-hoo! Muahahahaha suke suke! Memang dah patut xde pun Lana dalam Smalville. Xde cite langsung. No wonder Kristen dah tanak berlakon untuk Season 8. Kalau saye jadi diye pun saye xnak dah. Asyik kena kutuk jek ngan fans sebab watak menepek tapi jadi leading actress. Funny bile baca review anugerah ni untuk this particular kategori. It said walau pun untuk 5 episode terakhir Smallville Season 7 Lana tak appeared langsung, dan x jadi regular actress dah untuk next season, but still tak dapat menghapuskan kebencian pada Lana Lang hehehe

    Well, basically tu je la nak cite. Hepi sket bangun pagi-pagi baca news macam ni after coming back from Stewart Island. Penat + nak cari mood balik nak wat keje nih......
    As I Would Have It
    Permalink | 4 comments
    Sunday, August 17, 2008,5:23 PM
    Toroa Ski Trip
    Last Friday, saya join aktiviti Toroa pergi main ski di Cardrona Ski Field. Bertolak dalam pukul 4.30 pm dari Dunedin, bermulalah episod ngeri dalam hidup. Before this, dah pernah pergi Queenstown, so saya sangat-sangat arif dengan jalan kat situ, which is so winding. Naik kete pun dah pening, ni kan naik bas. As expected, sepanjang perjalanan, memang pening yang teramat. Teruk.

    Perjalanan amik masa dalam 5++ jam. Berhenti kat Alexandra untuk makan dah solat, then teruskan perjalanan ke Queenstown. Sepanjang-panjang tu memang tak tau nak pikir apa dah. Nak tido tak boleh. Pening mengatasi segala-galanya. Campur gastrik naik lagi sebab masa benti tadi tak makan.

    Sampai-sampai kat Queenstown Logde jek, saya terus collapse. Tak tahan. Yana ngan Grace gi panaskan bekalan yang kita orang bawak. Makan sket with hope esok pagi bile bangun akan ok. Esoknya kami kena breakfast seawal 6.30 pagi sebab bas akan bergerak pukul 7 am. Masa bangun tu pun dah rase tak best. Pening lagi tapi gagah jugak ler.

    Hai, perjalanan ke Cardrona tu pun tak membantu. Rugi. Sangat rugi. Kali ni datang, Queenstown tengah bersalji. Salji fresh tapi saya tak boleh nak menikmati. Pening punya pasal so terpaksa tidur, tu pun tido-tido ayam jek. Bayangkan ler, nak naik atas puncak bukit tu, jalan mane lurus. Lagi lah berliku-liku. Tapi seriusly cantek tengok salji yang tebal macam gula icing. Hmmm...

    Photobucket Photobucket
    Sampai kat atas, weather memang tak ok. Takde clear blue sky macam tahun lepas. Memang agak windy ngan salji yang still turun. Kami pergi lah rent gear. Alahai! Teruknya nak pakai kasut ski. Jalan macam orang cacat. Susah giler. Nak seret ski board yang agak berat tu.

    Since tak pernah ski kan, so saya amik lah starter pack. Amik lesson. Hmmm susah gak ler. Yang menambahkan susah lagi was pening pala yang tak kurang-kurang ni. Tak bley nak cope ngan lesson ngan pening dalam masa yang sama. Yana pun asma dah naik sket. Lagi setengah jam lesson, saya decide not to go with it anymore. X bley tahan dah. Pulang barang, balik ke bas, solat dan makan tengah hari.

    Photobucket

    Dah rasa lega sket, kami turun balik gi tangkap gamba. Tak continue ngan ski dah. Dok main salji je lah kat atas tu. Best! At least tak pening. Seronok giler main dalam salji tebal yang sangat-sangat lembut. Biler jalan kaki terbenam macam masuk dalam tepung hehehe Tapi gamba tak amik dari Yana lagi. Nanti update.

    Masa turun balik, skali lagi pening yang melampau. Masa tu dah decide ngan muktamad. Takmoh dah gi ski sebab tak sanggup nak tempuh pening macam tu. Tak kisah ler duit ski kalau nak burn pun. Even dah berkire-kire nak cari flight balik. But then Yana suggest gi cari pil tahan mabuk jalan ni. And Brigit pun cakap duit tu bley refund.

    So esok pagi, instead of pegi main ski, saya ngan Yana gi berjalan-jalan kat Queenstown. Best! Jalan dalam winter ngan salji yang penuh kat tepi jalan dan jalan yang sangat licin. Lagi mencabar turun dari lodge ke town dari main ski hahaha. Cari ubat kat farmasi then beli ticket untuk Million Dollar Cruise. So bercruise lah selama satu setengah jam kat Lake Wakatipu, lake terbesar di New Zealand dengan air yang 99.9% pure. Tasik ketiga paling pure di dunia. Lagi pure dari drinking water.


    Photobucket

    Kul 4 pm kami bergegas e Discovery Lodge, tumpang bas Cumberland ke Alexandra sebab bas kite orang akan pick us up kat sana. Ooo before naik bas dah telan pil tu. Alhamdulillah, first time berjalan kat jalan yang bengkang-bengkok ni tak rase pening langsung. Yay! Pasni bley la berjalan-jalan kat area situ tanpa perlu rase risau lagi :D

    **gambar-gambar updated!


    Photobucket Photobucket Photobucket

    Photobucket Photobucket Photobucket
    Bergambar dengan salji yang tebal seumpama tepung dari kedai papagowawa bak kate Alpyan

    Photobucket Photobucket
    With Brigit & Mark
    2 staff Toroa yang juga merupakan orang kuat untuk trip ni

    Photobucket Photobucket
    @ Queenstown Lodge. Our accommodation

    Photobucket Photobucket
    Bersiar-siar di Queenstown. Argh! Canteknyeee!

    Photobucket Photobucket Photobucket
    Crusing bersama One Million Dollar Cruise
    As I Would Have It
    Permalink | 24 comments
    Wednesday, August 13, 2008,4:14 PM
    Ape Cerite?
    Hmmm lama tak update blog.. tak sempat and takde masa. Ade cerite tapi tak rase nak cerite such as Toroa Ball on 2nd August ari tu. Ntah... first time rase tak eager nak gi ke function macam tu. Yang best dapat tangkap gambar tapi kena baya mahal lah. NZD6 satu keping. But worth it sebab gamba cantek.

    Ari tu pasang telinge dengar June nye miting ngan Nathan (sv diye). Oh.. June ni orang Thai tapi family berasal dari China so muke diye memang pure cina lah. Sejak ade June ni saye tak ler menjadi wanita terakhir kat Graphics lab ni which is a good thing. Saye ngan June pun share the same problem dalam buat PhD which makes me tak ler rase keseorangan di tengah lelaki-lelaki yang terer-terer nih.

    Anyway.. antara isi-isi perbualan diorang yang saye dengar and menyampuk sket-sket ialah bila Nathan bercakap pasal Geoff dan juga Richard. Dua lelaki yang Nathan gelar sebagai very "unusual". Spesis yang sangat-sangat jarang ditemui kat bumi ni. Dan kerana keluarbiasaan diorang ni, Nathan cakap department ni sangat bertuah. Tapi yang menajdi problemnye ialah bile students kepada kedua-dua mereka ni try to cope dengan keluarbiasaan diorang sehingga menjadi agak tertekan sedikit, which is so true!

    Nathan bagi nasihat. Diorang ni memang luarbiasa hebat jadi bear that in mind. Jangan compare diri kite yang kerdil ni ngan diorang. Yup, lesson yang saye belajar sejak jadi student Geoff. Masa mula-mula dulu memang pressure sebab setiap kali jumpa Geoff terasa memang hina dina sangat. Setiap kali bagi idea yang dirase agak gempak, Geoff mesti akan nampak ketidak rasionalannye. Haha ari tu bagi tau Geoff, saye nye level of confidence dalam buat programming ni dah naik and then Geoff jawab, he's very good in destroying people's confidence :D

    Oh yeah. Nathan cakap lagi. Diorang ni walau pun pandai, tapi fokus diorang bukanlah pada orang-orang yang pandai saja yang boleh dijadikan students. Mereka ni jenis yang lebih suke membantu students yang betul-betul nak buat research. Yang ada kemahuan dan mahu mencari jalan. Err saye termasuk dalam golongan tu ke? Hmm HARUS sekali kalau tak nanti Geoff tak nak tolong dah.

    Kesimpulan dari cerite ini, saye sebenanye manusia yang sangat bertuah kerana dapat supervisor yang begitu luar biasa seperti Geoff. Bak kate Nathan dan juga Janet, ade orang-orang macam ni depan mata, maka amiklah peluang sebaik-sebaiknya. Timba ilmu sebanyak mungkin. Aye aye!
    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Tuesday, August 5, 2008,8:35 PM
    What Does Dlyn Need?
    Hmmm demi menjawab tag dari Mat Nabil... bak katenye sv saye tengah xde... dan saye pun tengah break dari wat Calculus ni so amik masa la sekejap dok surf internet... mencari ape agak-agak yang "nama" saya perlukan ye.. Seperti arahan yang diberikan oleh Nabil... gi kat google taip "nama kita" + needs.. tengok ape hasilnye...

    Well, nama saye xde lah seluck nama Nabil.. susah beno pun nak mencari.. isk isk.. pencarian dimulakan dengan menaip nama "dlyn needs".. hmm hampeh.. balik-balik dapat "Dylan needs".. citt.. xpe xpe.. refine sket nama.. still dalam kontek nama yang kunun bley dapat banyak hits.. "lynn needs".. mari kite tengok ape yang kena.. hehehe

    1. Lynn needs an antibiotic or something (mentang-mentang la sakit lama ari tuh :P)
    2.
    Lynn needs to develop a larger repertoire of reading vocabulary. (erk!)
    3. Lynn needs to start liking men, instead of boys. (hahahhahaha very funny!)
    4. Lynn needs to focus on its real problems and not try to have its chamber or city officials profit from condos and develpoment. (no comment)
    5. Lynn needs to promote the successes that have been achieved. (ye ye mari beli novel saya hehe)
    6. Lynn needs to know that Trojans all over the country are supportive of his run for Governor. (lom giler kose lagi)
    7. Lynn needs to attend a fifth year to complete her undergraduate degree. (been there done that)

    Okay..okay.. skang kite tengok hasil untuk "lin needs" lak..

    1. Lin needs 'Better Luck' for next time (oh yeah.. really needs charms rite now)
    2. Lin needs to maintain his momentum and raise his game before the 2008 Olympics. (uits memang kena maintain momentum nak siapkan PhD nih..)
    3. Lin needs to solve this problem. ‘How many children. are in the class?’ (aiyak.. tu pun kena ke?)
    4. Lin needs so many irons because of his success in turning an ailing maker of computer parts such as disc drives and motherboards into a global player. (eh.. perlu satu iron jek utk gosok baju :P)
    5. Lin needs a permit or a status which allows him to work in the U.S. (haa.. betul betul.. perlu nak jadi PR kat sini hihi)
    6. LIN needs to be more complex, for example, street address, floor number, room number, desk number. (huh.. hidupku dah cukup komplikated pe..)
    7. LIN needs to let the 5 cents go. (bagi 5 cents dengan harapan dapat balik $5 juta :D)
    8. Lin needs to squeeze out his narrative with greater urgency and balance (will do)
    9. LIN NEEDS SOMEONE MORE STABLE LIKE ANNE HECHE OR WHITNEY HOUSTON. (macam Tom Welling x bley kaa?)
    10. Lin needs to step up. (couldn't agree more)
    11. Lin needs more mainstream attention. (Hahaha I do need attention)
    12. Lin needs more proper guidance and he must aware that he should be responsible for his behavior. (huhu sedar diri beb)
    13. Lin needs to think again about this subject! (no turning back.. dah wat PhD.. teruskan!)
    14. Lin needs information about the digger and engine please. (no..no.. need info macam mane nak cepat kaya hehe)
    15. Lin needs to go back. (yup.. ujung tahun ni balik)
    16. Lin needs help! (S.O.S!)

    Erk.. dah dah.. tengok Mat Nabil.. what you made me do.. huhu kan dah x bley stop :P Anyway.. the next step is to google keyword yang sama untuk image search plak.. jeng jeng jeng..

    Lin needs to update his shiet.

    lin needs my luvvvvvvvvvvvvvvvvvv
    (sape ko pun aku x kenal daaa)

    Begitulah alkisahnya. Seperti biasa... tag kena dibalas dengan tag. Sape yang nak ditag.. hmmmmm..

    1. Aimi
    2. Yana

    :D chiow!
    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments
    Sunday, August 3, 2008,11:47 PM
    Minggu Lepas & Hari Ini
    Seperti biasa, last week sungguh tidak produktif. Semua jadi blur. Satu problem yang senang, sampai weekend pun x bley nak solve. Adus, kalau otak Nordin, bukak sebelah mata dengan sudut 15 darjah jek dah konpem bley solve. For days, working on the same thing, alahai... mane le x busan. But I decided not to let myself being tortured with all the tension, so lantak ler. Dah x reti nak wat cemane.

    Saye mengambil satu keputusan yang begitu drastik. For the first time sepanjang kat sini, dalam report mingguan yang dihantar ke Geoff, saye bagi code kat diye asking for error haha Malam tu jugak Geoff reply suh tunjuk the whole code during our meeting sebab bagi cebisan-cebisan code macam tu jek diye x bley nak figure out. Aye aye boss!

    Tapi nasib baik smalam ade mende best happened. Dengan takde kejenye saye menjadi student informal kepada Shanara - student vokal hehehehe Shanara aja macam mane nak nyanyi dengan betul. Baik giler... sanggup wat weekly kelas untuk saye hahahahhaa

    Dan malam tu... juga untuk julung kalinye, tengah-tengah bergaduh ngan MM saye bley panggil diye 'dumbass!' muahahahaha memang cari pasal lagi la kan. Sepanjang malam pakcik MM tu mengamuk... tapi buat pertama kali jugak saye jadi 'ice queen'... lantak ler diye nak mengamuk nak melenting... all I knew Senin ade miting ngan Geoff so x bley tensen-tensen. Masalah-masalah sekunder ni letak tepi jek...

    Miting ngan Geoff ari ni, as promised.... Geoff spent masa untuk cube memahami code saye yang ditulis dengan cara yang sungguh tidak sistematik sekali.. sampai dah abis ofis hour diye masih sabar mencari error-error yang mungkin. Alasan diye.. Jumaat ni diye akan ke LA untuk SIGGRAPH, which means kami xkan ade miting untuk 3 minggu. So diye xnak saye buang masa kat problem kecik macam tu. Oleh sebab tu lah diye sanggup nak figure out what the error is. Baik giler kan? Buat baik dibalas baik. Akhirnye dapat juga diye identify error tersebut :)

    Jadi ari ni.. I am so haaaaaaapppppppyyyyyyyyyyy!
    As I Would Have It
    Permalink | 8 comments