about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Monday, October 29, 2007,12:31 PM
    Meet The Supervisor
    It was sunny for the last 2 days. Yay! First time since my arrival, I don't need to wear coat when walking outside. Seronoknya. Mat Salleh kat sini pun sume macam tak pernah nampak matahari. Rata-rata berjemur depan umah, bukak baju lagi hahahahaha

    Semalam merupakan hari yang mendebarkan. Mana taknya. First time untuk berjumpa dengan supervisor yang selama ni hanya berkomunikasi dalam emelnye. But before that, pergi international admission office dulu untuk enrol as a student there. Layanan? Jangan cakap. Officers kat sana layan sebaik mungkin. You felt very welcome kat situ.

    Lepas tu, gi jumpa supervisor. As being prejudged from his photo, he is whacky whacky kinda guy hehehe best! Lab dah le dalam umah. Siap ade meja pool lagi. Hi lepas ni main pool je la teman. Ade piano n a pianist, Nathan, a pure Kiwi. Ade room khas ngan tv where bley tengok cite yang diprojek ke screen besar.. and ade jugak nintendo & play station for them to play.. Ade dapur untuk memasak nak makan pape.. almaklum ler depa sume dah berkampung kat situ.. sv cakap lepas ni kite main voli lah pulak.. nanti diye wat satu tempat untuk main voli hahaha lawak tul lah diye tu..

    Then sv bawak ke sana sini, gi jumpa orang tu and orang ni.. baik beb. Made me wonder.. nape budaya macam ni tak ada kat tempat kite ye? He's and Englishman but he's proud to be part of Otago. (Bukan Leeds hahahah) Tapi lepas tu sv dah warning awal-awal... diye akan lebih strict kalau progress tak ada.. hihi wokey bosss! err sv ade bagi tau gaks.. macam kena gune unix/linux jek kat sini huhu

    Before balik smalam, diorang ajak main frisbee lagi. I said not now lah, sebab ade mende nak settle lagi. Member pun dah menunggu lebey 2 jam. Sian diorang. So far memang ok lah. Cume tak nampak bile diorang ni wat keje. Asik main jek hehe Aiseh.. I'm the only lady yang wat PhD kat situ. Nasib baik kak liza ade kat umah selang 2 buah jek.. ade gak geng..

    Hari ni nak proceed ke international admission sekali lagi untuk anta borang before officially enrol as an Otago student. Cannot wait! Hopefully everything will end well for me here tak moh disappoint those yang dah banyak berbudi.. lagi pun semua orang kampung dah tau ;)

    Ciao!
    As I Would Have It
    Permalink | 5 comments
    Sunday, October 28, 2007,12:34 PM
    Te Whare Wanaga O Otago

    MasyaAllah! Itulah perkataan pertama yang keluar sewaktu kapal terbang mula mendarat di lapangan terbang Dunedin (pronounced as Da-ni-den). Pemandangan dari atas memang cantik sekali. Tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Suasana seolah-olah seperti mendarat di sebuah ladang yang penuh dengan kehijauan. Tak seperti airport yang lain, yang hanya bertemankan infrastruktur yang moden.

    Pertama kali mendarat di Auckland, tak terasa sangat seperti di luar negeri. Alhamdulillah tak ada masalah dengan custom dan immigration. Semuanya lepas walaupun saya declare jugak bawak ubat-ubatan yang tak ada prescription dari doktor. Officers kat sana were very nice. Tak ada muka-muka yang menggerunkan yang menyambut kita. Semuanya murah dengan senyuman and were very helpful.

    Perkara pertama yang saya buat ialah membeli sim card baru to call my parents. And then contact Yana bagi tau yang saya dah sampai Auckland. Next flight dekat domestic terminal kul 5.30 so saya lepak-lepak dekat Auckland sambil makan buah-buahan saja untuk lunch. Cuaca panas but then anginnya sejuk. Best! Agak-agak dalam hampir kul 3, saya naik bas ke domestic airport. Macam terer jek jalan-jalan sendiri kat situ hehe

    Sampai airport sana, tak tahu balik nak wat ape. Lambat lagi before departure so dok kat depan terminal tu sambil baca novel sendiri yang diberi oleh KD sewaktu kat airport KLIA (thanks KD for coming!). Dah bosan baca last-last termenung jek sambil pandang ke announcement board tu, tunggu panggilan flight. Dah dekat kul 5, tak jugak dipanggil. Risau gak. Nasib baik ada sorang Kiwi ni perasan, so dia tanya and bagi tau masuk je, takyah tunggu takut risau terlepas flight. Hehe baik lah diorang ni! Funny thing about the aircraft was that masa gi toilet, instructions dalam tu were in Malay! Even kat depan toilet tu bley nampak lagi sign "KELUAR" haha the steward and stewardess plak.. tua-tua belaka and tak payah pakai make up pun ;) berbeza with our approach

    Flight transitted via Wellington. Waktu nak landed kat Wellington, dapat tengok laut yang memisahkan North and South Islands. Cantik!!!!! Sangat cantik! Very scenic. Memang tak pernah tengok lagi kecantikan yang macam tu, even dalam tv. Dah sampai Dunedin lagilah. Kampung habis, tapi tu yang menjadikannya unik. Kat situ, Yana, En. Sabry and kak Lily dah sedia menunggu.

    Keluar dari airport jek, terus menggigil. Tak macam kat Auckland. Boleh selamba jek ngan baju nipis. Kat Dunedin jangan harap. 40C beb! Apalagi. Hidung mulalah sok sek terkejut. Dinner malam tu kat rumah En. Sabry and Kak Lily. Makan nasi ayam. Rase macam kat Malaysia jek. Masa nak balik tu lagilah. Dah malam. Lagi sejuk. Makin teruk hidung berair. Oh ye. Sekarang tengah Spring so siangnya panjang. Kul 8++ still cerah.. baru nak masuk Maghrib. Summer sok lagi lah panjang siangnya.

    Esoknya plak dinner kat umah Kak Liza, my ex-lecturer masa kat MMU dulu. Makan nasik tomato lak. Hehehe... Bile nak stat detox ni? Hmmm... On the way balik, kak Liza and hubby bawak round tengok kawasan university, tunjuk department CS kat ne. University of Otago.. tak macam university lain. Tak ada kawasan tersendiri. Scattered kat tengah-tengah town. CS department lagilah. Rumah-rumah di situ dijadikan ofis dan lab. Tapi nanti akan pindah ke building baru. Ada lah gaya-gaya building university ;)

    Ahad.. Yana bawak jalan kat town. Gi New World, macam Giant lah kat Malaysia. Shopping barang-barang makanan wat stok untuk few weeks. Hidup kat sini kena berjimat cermat. Tak bley main amik macam dulu then swipe jek guna credit card. Ni lah masa terbaik nak kumpul duit. Mana tau balik Malaysia nanti bley jadi orang kaya baru ahaks!

    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments
    Wednesday, October 24, 2007,4:21 AM
    Evolution
    Esok malam dah nak berangkat ke New Zealand. Siapa sangka, selepas 25 tahun barulah impian nak belajar kat oversea tercapai. First time nak gi US dulu tak jadi sebab gawat. Master nak buat kat Tasmania pun tak kesampaian sebab dan dapat loan untuk buat kat UPM. La ni untuk PhD... yang penutup untuk segala pengajian.... impian hampir tercapai.. :)

    Mengimbas kembali sejarah 29 tahun yang lepas.. I was born in Hospital Taiping. Masa tu abah keje kat Selama Perak. Umur 5 tahun then pindah Tapah. Yang menjadi tempat tinggal tetap sekarang. Baru ni balik ke Selama, but I have no memories at all. Ye la.. kecik lagi masa dok kat situ.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Baby me..

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

    Tak ingat umur berapa tapi still @ Selama

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    I was 6 @ Jakarta. Ikut mak n abah gi jalan. Nasib baik demam masa tu. Kalau tak, kena tinggal umah makcik lagi la seperti yang sebelum-sebelumnya...

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Our beloved house. Mula dibina pada tahun 1985...dan kekal sehingga kini..

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    @ Sunway Lagoon. I was 18. Masa ni baru-baru masuk PPP. Gi Sunway Lagoon dok main air jek sampai basah lenjun. Balik naik teksi pakai baju yang sama. Naya jek teksi basah sebab tak bawak baju spare hehehe

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Ni masa kat Unitele, Melaka selepas tak dapat fly dan dicampak ke sana :( Baru balik dari cuti Raya, so still in mood, sebab tu melaram pakai baju raya. Kami menyewa dekat Bukit Beruang. Skang ni Bukit Beruang dah glemer pasal kes ternakan dot dot dot.. huhu nasib baik dah lama blah dari situ..

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Bercamping di Lata Kinjang. Masa ni dah berpindah ke MMU Cyberjaya. I was 21.

    Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Family portrait. Taken during last raya.
    Berdiri kiri dari belakang:
    Azfar (my lil bro - skang kat Kuantan... memang tak anta ke airport sok nih) , Abg Raof (bro-in-law), Kak Ida (Raof's wife), Abg Je (illustrator for my books, and soon to publish his own novel), Abg Ramzee (another bro-in-law, aka Jaei Johannaz, penyanyi bagi kumpulan Silkhannaz - kenape? tak percaya?) Kak Na (my eldest sis) and me!
    Duduk dari kiri:
    Abah with Nadira (anak Kak Ida) on his lap, Damia (anak Kak Na) and Mak.
    Duduk kat depan sekali dari kiri:
    Darwish (anak sulung Kak Na) and Nabila (anak sulung Kak Ida).
    Not in the pic: Baby Zaid (anak Kak Ida.) He was sleeping. Ouch! Ruginya!
    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Monday, October 15, 2007,3:29 AM
    I'm Gonna Miss My Tutor Friends.................
    I was first appointed as a tutor on June 2003. Masa tu, tutor pertama yang saya kenal ialah Lan, sebab kami ditempatkan di bilik yang sama. Lan ni sangat pendiam orangnye, but a good friend. Rajin tolong. Kalau ada pape bley cite ngan Lan sebab he's a good listener.

    Then kenal ngan Erzam, juga satu bilik yang sama. In fact, Erzam ngan saya gi interview yang sama. Alhamdulillah dapat. La ni Erzam kat UK. Kemudian, Kak Gee lak masuk bilik tu. Kak Gee best! Dah ade 3 anak tapi perangai tak macam mak orang. Ngan kak Gee pun bley cite macam-macam sebab kak Gee slalu bagi nasihat yang bernas. Waktu tu, bilik tu dah cukup 4 orang.

    Bile Erzam keluar gi sambung blaja, Is lak masuk. Memula kite orang risau gak, takut-takut Is tak sekepala. Almaklum lah kami dalam bilik tu bising bangat. Pasang lagu kuat-kuat. Bersembang suke ati. Nasib baik Is sekepala. Is pun macam kak Gee. Bley cite macam-macam ngan diye coz he's a good fren.

    Dah lama tu, rezeki kak Gee. Dapat title Dr, appointed as lecturer, tukar bilik. Sedey.... tapi still dalam floor yang sama. Kire bley lawat lagi lah. Kak Gee kuar, Sal masuk ganti. Masa mula-mula masuk dulu, kenal Sal macam tu aje. Tapi bile dah jadi rumet ni, makin rapat. Banyak wat mende-mende kebudayaan ngan Sal, especially bab-bab yang berkaitan ngan menyanyi and menari. Ahaks! Masuk pertandingan lagu patriotik, masuk pertandingan lagu-lagu P.Ramlee, menari untuk perarakan kemerdekaan UPM. Tapi untuk pertandingan lagu patriotik tahun ni agak terkilan sebab kami dah plan nak masuk wat ala GangStarz.. tapi sebab sume sibuk.. so tak sempat lah nak prektis sob..sob..

    Dua orang lagi tutor yang rajin involve with that kind of stuff were Noris and Et. Mereka berdua pun sebilik. Noris, dalam satu jabatan yang sama ngan saya, so kami banyak share suke duke yang sama ;) bile ade training menari or menyanyi, Noris memang sporting! Ngan Et pun macam tu gaks. Bley wat mende-mende ngarut. Ngan Etlah gi masuk larian 10km, gi sukan wanita, paling best.. Et pandai main gitar. So bile dah lewat petang or weekend, lepak kat bilik Et where she would play the guitar and I would 'yodel' :D

    Mas... geng main volleyball paling utama! Ngan Mas pun bley share macam-macam cite. Hubby Mas sangat sporting especially dalam hal main volleyball ni. How lucky she is! Ina, dulu rumet Mas tapi la ni kat UK. Very hardworking, bersemangat setiap kali buat kerja. I wish I have her spirit. And yea know what? Ina rupa-rupanye my junior masa kat sekolah rendah di Tapah dulu. What a small world. Azri, ditukarkan dari UPM Bintulu ke sini. Terer main bola sepak. Nyanyi pun sore sedap. Kecik jek orangnye tapi pemikiran kadang-kadang sangat matured. Pian... hmm actually Pian ngan Et were my seniors @ PPP dulu. Pian gile-gile orangnya. Suke ati je kalau nak mengutuk dalam miting. Gile cari duit mamat ni and gile nak kuruskan badan tapi masuk bab makan, tak kurang jugak hehe.

    Farid and Sazly, juga rumet. Sazly, hubby kepada Sal. Skang ni both of them dah berangkat ke Sydney wat PhD. Farid, kawan baik diorang. Diye ni pun rajin jugak menolong orang. Tengah tunggu tempat untuk PhD. Wish him all the best. KA, my junior @ MMU. Very genius. Tahun depan bakal ke Sydney jugak untuk PhD. Jumpa Sal ngan Sazly lah kat sana. Dan ehem.. KA bakal melangsungkan perkahwinan tahun depan. Oh.. Farid pun tak lama lagi jugak. Alahai.. tak merasa lah makan nasik minyak korang. Tahniah la ye. Koh.... a good friend and very sporting. Muke diye sebijik macam Hiro Nakamura dalam Heroes. Tapi Koh ensem lagi lah ;) Izuan lak.. walaupun baru jek ngan diye.. tapi bley ngam satu kepala. Best! My legacy untuk diye ialah air buah dekat chop n steak! heheheh..

    Dian.... fate brought us to be close friends. Tak sangka I will get this close to Dian, compared to masa awal-awal diye masuk. Dulu-dulu I received cite lain about her, and she heard things about me as well. Tapi Tuhan tu Maha Kaya kan. Kebenaran terkeluar jugak. And I'm glad it happened sebab now I have a great friend as Dian. We went thru' so much together, and she deserves to have a happy life.

    Last but not least, Nabil.. my partner in crime... my best buddy.. and best buddy he'll remain. Sama-sama menulis ngan Nabil. Selalu cite problem ngan Nabil. Slalu gaduh ngan Nabil. Tapi sebab gaduh slalu tu lah wat saya appreciate Nabil more. Seorang lelaki yang sangat penyabar, tapi lately.. ngan diye ni don't play-play aaa.. manyak garang woo dibuatnya dek Bree. Whatever it is... Nabil.. you're still the best! Sebab tu letak Nabil kat bawah skali.. save the best for last ;)

    Guys! I'm gonna miss you all!
    As I Would Have It
    Permalink | 3 comments
    Saturday, October 6, 2007,8:25 PM
    3 things...
    Hari tu kena tagged by Bikash, and as said in my previous two entry, I've already responded to the tag. Anyway.. kali ni nak ubah sikit pasal tag tu.. and nak share with all of you 3 things about me in various aspects hehe..

    3 things that I really want to be:

    1- a great novelist : kalau boleh nak hasilkan karya agung macam LOTR
    2 - an excellent lecturer : nak lawan Nabil yang sangat pandai mengajar, and nak jadi as good as Dr. Wayne Brown
    3 - a respected volleyball player : harap-harap lepas beranak-pinak pun mampu main lagi hehe

    3 things that I wish to be as a kid:

    1 - PI / spy : mungkin sebab terlalu terpengaruh ngan Famous Five, Nancy Drew, etc..
    2 - Astronomist : the first movie that I watched yang memberi impact up till now ialah Star Wars. I was so amazed with the galaxy, even to date, I am still amazed with God's creation. Unfortunately I wasn't a big fan of physics during school days so impian ni terpaksa dikuburkan begitu saja. But I'm thinking of doing a sci-fi novel for PF6++ :) PF5 dah ade storyline lain hehe
    3 - Assassin : tak tau nape but rasa macam cool jek jadi pembunuh upahan ni. And my 3rd young adult novel will be about assassin.. hehe talking about childhood dream ;)

    3 things that I hope people would understand about me:

    1 - love to be alone : when I'm doing my work, I would appreciate if I'm not to be disturbed with a not so important thingy
    2 - don't make a stupid joke when I'm not in good mood : haha tak ramai yang tahu bila masa mood saya tak okay. Tapi kalau nampak saya lain macam jek, memang tengah tak okay la tu..
    3 - when I said no, I really mean it : setengah orang susah nak faham this part. When I said I don't like about something, don't make a joke about it. Saya jenis tak marah depan-depan and selalu simpan jek dalam hati. Tapi kalau dah lama-lama sangat simpan and tak boleh nak simpan lagi.. only God knows what will happen

    3 things that I don't really like to do:

    1 - phone chat : skali-skala xpe.. maybe kawan lama call dah lama tak dengar kaba bite.. or ade hal penting nak diskas lama-lama kat fon... tapi kalau saje-saje nak sembang kat fon.. hmm saya tak berapa suke. Sebab kalau dah cakap telefon, keje lain tak bley buat especially kalau waktu saye tengah menulis. Time is very precious to me. Tambahan skang ni ade 2 keje yang kena buat secara parallel : menulis dan study. So I really don't have room for phone chatting. Tapi kalau chatting online bley time lagi lah.. sebab still bley multitasking..
    2- lambat : I'm not a punctual woman myself tapi saye tak suka nak biarkan orang tunggu lama-lama, or lewat untuk ke appointment.
    3- marah : saye tak suka marah-marah coz I can turn horibble than the Hulk.. so don't make me.

    3 things that I love to do apart from writing, reading and playing volleyball:

    1 - menyanyi : saya sangat suke melalak walaupun suara tak sedap sangat, tapi layak untuk menjadi ahli koir sekolah
    2 - watching movies/ series : oh I just love it! Keje saya asyik download cite jek.. so sambil menulis bukak movie.. tu yang kekadang cite lambat siap hehe.. masa SPM dulu pun study depan tv.. and it worked well hehe.. lagipun saye bukan jenis yang bley study senyap-senyap.. paling kurang lagu mesti kena bukak..
    3 - makan : this is my favorite part.. tapi semenjak dua menjak buat detox ni.. dah kurang makan sket :((

    Well.. ade banyak lagi nak share.. tapi cukup lah dulu buat masa ni ;)
    As I Would Have It
    Permalink | 0 comments
    Thursday, October 4, 2007,4:27 PM
    Counting Crows??
    Dah lebih seminggu tak memblogging. Tak sempat sebenarnya. Sape kate cuti rehat dok kat umah takde keje.. huhu.. dok kat kampung lagi banyak keje tau..

    Bape hari dok mengemas barang-barang yang dibawa balik dari Serdang.. dah setel tu, kena stat packing untuk nak pos ke New Zealand lak.. adeh.. penat sih.... ni pun tak abis lagi... so far dah isi lima kotak.. alahai.. bape $$ la yang melayang untuk pos ni.. dah le takde bonus :((

    Raya lak dah dekat.. so ari ni dah stat kena beli barang untuk wat kuih.. dah beli kena la wat ye dak.. bile nak menulis nye nih? Entahler.. idea tengah mencurah-curah.. tapi tak dapat lak nak menaip.. tiap2 hari ade jek plot yang masuk... aler... tensennye... tak sabar dah nak menulis nih.. study pun belum.. dah janji ngan supervisor nak fahamkan dulu pasal topik nak buat tapi sampai la ni belum sentuh apa-apa pun.. alamak.. macam mane nih.. -sigh-

    Well, masa last day kat UPM ari tuh, tak dapat nak jumpa semua orang. Sedey memang sedey tapi nak wat cemane.. itu yang termampu... malam tu gi berbuka puasa ngan Zai kat Alamanda.. dekat kul 9 pm rushing balik sebab nak kena gi ke Rimbun, Bangi lak sebab geng-geng volleyball dah tunggu kat sana... walaupun penat... tapi that was my precious moment.. spending time with semua kenkawan.. walaupun skejap.....

    Dapat jumpa member-member seperjuangan dalam mengharungi pahit getir kehidupan as tutor ni sebelum balik ari tu.... Nabil, Noris, Et, Sal, Lan, Mas, KA, Zaihisma, Farid, Azri, Izuan and Sazly...... good luck la ye dalam perjuangan kita semua.. dah berjaya nanti jangan kekalkan tradisi yang kite semua tak suke ahaks!

    Jumpa housemates on Friday before betul-betul keluar dari Serdang.. 3 tahun stay ngan diorang.. banyak kenangan.. especially masa gi Miri walaupun kak Asiah tak follow.. tapi banyak aktiviti lain kite orang wat sesama.. ngan Ita and kak Baayah sekali.. huhu sedey...

    Oh yeah.. saje nak update pasal surgery ari tuh.. bak kate OD.. dah ade lubang kat blakang tu bley buat main bola... memang betul.. tapi yang payahnya bola yang masuk kat dalam tu asyik sangkut jek.. sebab jurang nye dalam sangat.. jadi mcm main golf plak.. banyak bola masuk kolam pastu terkumpul kat situ jek.. huhu... macam makin susah jek.... hmm alahai..

    Anyway.. yang best nye.. Heroes dah stat! Yay! Best bangat! Tapi nanti dah sampai sana macam mane nak download ye???? Nasib baik sepanjang bulan Disember network sana tengah hiatus, wat re-run jek so banyak masa untuk figure out how to download. Yes!

    Ok.. got to go.. panggilan keje ahaks..
    As I Would Have It
    Permalink | 3 comments