about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Friday, May 30, 2008,12:34 PM
    The Da Vinci Machines
    Smalam Geoff decided untuk wat something different for our Graphics meeting. Diye ajak kami pegi ke Otago Museum untuk tengok pameran "The Da Vinci Machines". Kalau ikut masuk tu kena baya, but since Geoff arranged as one of graphics nye aktiviti, so dapat la kami masuk free :)

    So ape yang best? Selama ni memang tau yang Leonardo Da Vinci sangat popular dengan lukisan Mona Lisa dan The Last Supper. Dengan ilmu yang cetek ni, tak pernah la pulak saye tau yang diye ni tersangat genius and very futuristic. Ingatkan Jules Vern jek yang bley pikir something that beyond his time ;)

    Tengok inventions dari idea Leonardo yang tertulis dalam bukunye, Codices... memang saye kagum giler-giler. Setiap ciptaannye melibatkan physics, anatomy, astronomy dengan begitu details skali. Abad ke-14 tuh! Saye la ni dok pk simple physics dengan sume yang dah terbentang kat depan mata pun blur yang teramat. Adus! Terasa cetek sangat ilmu dalam pala ni. Very very ignorance!

    Setiap machines yang lahir dari idea Leonardo ni, dibina balik so that orang boleh tengok. Ade certain machines yang kami boleh pegang untuk lihat sendiri how it works. And again, briliant! Last skali dah puas tengok sume inventions diye, saye masuk dalam theater room yang display dokumentari pasal Leonardo. Dalam tu ade cushions dan nampak Rob tengah lepak. Saye pilih spot yang paling banyak cushions huhu Tak lama lepas tu, Geoff, Iggy dan sorang lagi budak Honors plak datang masuk. So kami pun berkampung la dalam theater room tu. Tapi saye tak tunggu dokumentari abis. Dah kul 4.30 masa tu and belum solat Asar lagi so kena la blah. Ooo ye skang dah nak masuk winter so siang teramat lah pendek.. kul 5++ dah gelap huhu...

    Photobucket

    Photobucket Photobucket

    Photobucket Photobucket Photobucket

    Photobucket Photobucket
    Antara inventions Leonardo

    Photobucket
    Theatre Room.. yang tengah khusyuk tengok tu la Rob..
    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Saturday, May 24, 2008,3:46 AM
    Flat Trip
    Sedey.... Rianne dah nak blah balik ke Netherlands... kite orang memang dah rapat sangat.. so untuk farewell diye, kite orang plan nak wat something yang memorable. So kami came up with idea untuk wat flat trip. Untuk spend masa among kami jek.. and away from others. Asalnye plan nak gi ke Brighton Piers somewhere near Christchurch. Tapi bile pk-pk balik, jauh nak sampai ke sana and kami nak gi untuk 2 hari jek. Tak berbaloi. Nanti abis masa dalam kete jek so last minit tuka plan. Kite orang decide gi halfway jek, which is Timaru.

    Bermula ngan sewa kete Hyundai Sonata, kami bergerak lebih kurang jam 9.30 pagi. Gi shopping barang-barang untuk makan kat Countdown, dalam 10.30 baru gerak kuar dari Dunedin. Oh ye, malam sebelum tu kami dah wat bekal. Yi Tian wat Coffee Cake & Sushi, Rianne wat kus kus and saye wat agar-agar kelapa. On the way ke sana, singgah kat Oamaru dan dengan xde kejenye gi main boling kat situ hahaha..

    Dalam 1ish kami sampai ke Timaru. Singgah i-Site dulu untuk survey accommodation. Last-last main redah jek gi somewhere dekat Caroline Bay. Since ade 5 orang, and malas nak dok backpackers, kami decide untuk try with motel. Nasib baik kat Homestead Motel ade bilik untuk 5 orang, and sangat puas ati lah kat situ. Nice room, nice toilet, sume ok lah.

    Photobucket
    Prepare untuk gi lunch..

    Well, untuk lunch, kami dengan giler nye gi ke Caroline Bay. Tak kire la tengah windy giler waktu tu, redah gaks. Menggigil-gigil waktu lunch. Pinggan plastik pun terbang-terbang sebab angin kuat. Tapi tak spent lama la kat situ sebab sejuk dah tak tahan. Balik motel ape lagi. Sume tido tak hengat!

    Photobucket

    Photobucket

    Photobucket

    Since antara motif trip ni untuk menghabiskan duit... so malam tu memang la plan nak makan kat fancy restaurant. Pegi kat Ginger & Garlic. Pergh! Dah le mahal. Choice yang ade yang boleh dimakan cume Fish of the Day jek huhu.. nasib baik salmon diye agak besar so quite kenyang. Makan kat situ, kami dikelilingi oleh orang-orang veteren jek. Piano pun makcik yang main, lagu klasik abis. Yang muda-muda sume gi ke bar kat the other side. Masa gi baya bil pun lawak giler biler cashier tu tanya kami ni trainee doctors ke hahahahaha

    Photobucket

    Abis makan diorang xnak balik lagi, so gi lepak minum coffee kat Old Banks Cafe & Bar. Since saye tak minum coffee so pekena hot chocolate je lah. Sat jek lepak kat situ, then balik motel, sambung supper. Giler! Ternak badan betul. And then ade cerite yang sangat lawak berlaku but then kami dah janji, it will be our own secret. Something that will be remembered only by us ;) Kul 12 sume dah masuk bilik tido since sok pagi kul 9 nak kuar dah. Kena breakfast dulu before gi.

    Photobucket
    Before nak balik selepas pekena coffee

    Photobucket
    As usual posing before check-out

    Lepas check out, gi shopping kat Timaru. $$$ habis beli baju. Same jek kedai kat Dunedin tapi sebab dah nampak kat depan mata kan.. so sapu je lah. Abis shopping, balik and singgah kat Whitestone Cheese factory untuk lunch. Bley tahan la untuk saye yang tak berapa makan cheese ni. Anyway kat situ, solat kat tepi jalan jek tapi ape yang nak dibagi tau ialah how concerned Yi Tian and Alexa were. Diorang sanggup tunggu kat tepi jalan tu dalam sejuk-sejuk sampai saye abis solat, padahal tak suruh pun. Tabik beb!

    Photobucket
    Ni la lunch cara diorang.. adus! Kelaparan sih..

    Last destination, kami singgah kat Moeraki Boulders. One and only place kat dunia yang mane batu-batu kat situ perfectly round. Nobody knows how it is possible. Masa sampai dah kul 2.30 pm. Hi-tide. Tapi tak peduli. Nak amik gamba dekat batu punye pasal.. kami redah gaks. Satu lagi keje giler. The moment jek ombak reda sket, kami terus lari panjat batu-batu tu untuk bergambar. Nak turun pun kena tunggu ombak surut balik. Risau jek jatuh sebab licin. But it was fun. Unfortunately dapat last minit nye txt ade miting untuk participants Bersatu Games kul 4 so kul 3 tu kite orang dah blah dari sana. And sampai tepat-tepat kul 4.

    Photobucket Photobucket
    Photobucket Photobucket
    Photobucket Photobucket
    Photobucket Photobucket Photobucket

    Hmm kesimpulannya... trip kali ni memang sangat best! Sayang sangat Rianne nak blah. Hopefully satu hari kami bley ke Amsterdam lawat diye kat sana. And she will definitely be missed!

    As I Would Have It
    Permalink | 23 comments
    Tuesday, May 20, 2008,6:08 PM
    Debaran...

    Akhirnya..... Rasenye finale American Idol baru aje berakhir. Keputusannya, kena tunggu Rabu malam, jam 8 waktu USA. Finale kali ni merupakan antara yang paling strongest sejak Clay Aiken - Ruben Studdart untuk American Idol musim ke-2. Finale-finale sebelum ni.. memang x equally matched langsung.

    Sape yang akan menang? Tak ade sape yang boleh gerenti sebab both Davids ade kekuatan masing-masing. Archuletta memang sangat ramai peminatnya. Vokal sangat mantap walaupun tak berapa consistent. Cume rasenye diye masih terlalu kanak-kanak untuk dinobatkan as juara.

    Cook, on the other hand, very versatile. Memang dah ready untuk sell album. Very creative and most original. Lebih kurang macam Chris Daughtry dulu, cume dari segi vokal Chris lebih mantap lah. Hmm both stand a chance to win. Tak kirelah sape-sape yang menang pun, both memang deserve.

    Oh ya.. survey dari USA today..

    The Battle of the Davids may be the tightest finale in American Idol history, but USA TODAY readers know whom they would pick: David Cook. The rocker was the choice of 71% of more than 12,000 readers who voted in our unscientific Web survey. How likely is it that Idol voting will follow that pattern? Not very: About 45% of the respondents said they have never voted for an Idol, and 73% of those who responded are ages 30 to 59 -- the groups that favor Cook the most.

    Which of the two finalists do you want to win?

    Age 13-19
    Archuleta: 58%
    Cook: 42%

    Ages 20 to 29
    Archuleta: 31%
    Cook: 69%

    Ages 30 to 39
    Archuleta: 22%
    Cook: 78%

    Ages 40 to 49
    Archuleta: 25%
    Cook: 75%

    Ages 50 to 59
    Archuleta: 29%
    Cook: 71%

    Ages 60 to 69
    Archuleta: 36%
    Cook: 64%

    Ages 70 +
    Archuleta: 48%
    Cook: 52%

    All ages
    Archuleta: 29%
    Cook: 71%

    Source: USA TODAY survey; analysis by Anthony DeBarros

    So.. just wait and see lah.. David mane yang menang... hmmm x sabarnye nak tengok mlm kang.... Go Davids Go!




    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments
    Wednesday, May 14, 2008,5:32 PM
    Hari Ni...
    Smalam was such a bad day for me. Adus.. susah betul jadi pompuan ni. Sumenye x betul smalam. Gi lab dengan harapan nak wat keje and stay sampai malam. Siap bawak bekal untuk bukak pose lagi. Hampeh... lom abis ofis hour dah chalo. Jochen pun heran sebab saye balik giler awl. Dah le datang lewat hmmm

    Tensen giler. Cube study satu ape pun x masuk. On the way terserempak ngan Alexa so jalan balik skali. Sampai umah Rianne tengah dinner so while waiting for waktu berbuke lepak ngan diorang. As usual flatmatesku ni akan cube menceriakan if ade antara kami yang xde mood. Thanks mates!

    Pastu abah call. Bagi tau nak pos reket badminton diye (reket keramat buat saye.. dengan reket tu la menang banyak tournament badminton FSKTM ^_^) + dvd. Tanya abah cite pe.. abah cakap tengok je lah ape diye bagi huhu.. yo la abah ooi.. Bagi tau abah nak Indiana Jones, diye cakap xde lagi.. Oooo lambat jugak lanun-lanun kat Mesia ni ye.. dulu Star Wars III baru 2 hari masuk wayang kami dah dapat tengok cd nye...

    Still tensen lagi lepas tu. So amik fon and called Mat Nabil.... free-free jek kena marah sebab buang duit call diye sebab bley je chat masa tu hahahahahha Takpe Nabil, x claim nye duit call tuh ;) Ok lah.. Nabil bagi advice yang bagus.. dah x bley stadi tu gi je la tido. Tunjuk jek kat Geoff ape yang ade. So I did follow what he told me. Malam tadi layan American Idol jek. Tak tengok langsung dah research ni. Memang tawakal je la nak jumpa Geoff...

    So ari ni... dengan xde perasaan datang lab. Since Janet x bley datang miting hari ni, so Geoff banyak lari topik lah. Start dengan soklan diye.. tengok tak bintang pagi tadi? Huhu dah lama tak tengok sebab dah tak nampak Venus. Diye cakap rugi sebab Jupiter sangat clear subuh tadi so esok kena tengok la nampaknya. Pastu Geoff terus cite pasal planet-planet ni. Pasal pendapat sama ade bumi atau matahari yang menjadi center of our solar system ni.. (hmm nape saye tak buat research on astronomy jek eh since tu mende yang saye sangat-sangat minat). Lepas tu kami sembang pasal new building... kat ne nak letak meja pool sume.. then Geoff cakap pasal his retirement. Tapi diye cakap jangan risau diye xkan retire selagi saye x siap PhD lagi :D Diye cakap pasal future diye di mane diye nak spend more time doing music instead of graphics..Abis tu sape nak amik alih Graphics lab? Diye cakap xde.. mungkin graphics department akan tutup sebab diye xmoh doing part time even as Prof Emeritus... huhu Geoff kasik sume ilmu tu kat sini.. meh saye amik alih ye.. :D

    Then baru masuk pasal research. Geoff ajar fizik sket-sket.. ingatkan balik pasal Maths.. then diye tengok program saye and bagi tau ape yang patut dibuat untuk betulkan problem saye... which is good.. bagus jugak nasihat Mat Nabil ni... at least malam tadi nasib baik la x peningkan pala dok pk.... tetibe dapat balik semangat yang hilang tu hahahah.. citt baru jek plan nak blah awal dari lab.. nampak nye kena hold dulu niat tu.. sementara mood tengah high ni.. better wat keje.. so aza aza fighting! Tapi still kena balik awal sebab kul 5 ade training voli ngan Scorpions.. huhu... satu-satunye mende yang saye tunggu untuk minggu ni dan juga game on Sunday. Yes!!!!

    **spoiler** jangan baca if xnak tau...
    latest update on American Idol.. skang dah down to the final 2.. agak lawak sket la for me when I read the news..
    _____________________________________

    Who will snag the title next Wednesday?

    One thing is for sure: His name will be David.


    As I Would Have It
    Permalink | 7 comments
    Tuesday, May 13, 2008,3:52 PM
    The Truth...
    Kadang-kadang kite mudah gembira dengan sesuatu. Mungkin terover excited with it. Tetapi apabila kite mula berpijak di bumi nyata, kenyataannya hanya ade 2. Sama ada ia benar-benar sesuatu yang menggembirakan, atau ia merupakan satu perkara yang paling menyakitkan. Lots of things are taken for granted. Kite x sedar sampailah ia dah terlambat. Then what to do? Live with it dengan hati yang penuh calar-balar.

    Dalam pengajian, seronok dapat peluang menyambung pelajaran di luar negara. Orang pandang tinggi - 'diye tu lulusan luar negara'. Belum pegi lagi satu kampung dah tau. Balik je dari tamat pengajian, orang bercakap puji melampau. Kenyataannya, hanya kita saja yang tau kelulusan kite pada tahap mane sebenarnye. Keupayaan kite pada tahap mane. Itu bagi yang lulus. Bagi yang terkandas? Apa kenyataan yang harus ditelan? Caci-maki orang selepas tu? Itu satu. Bagi tutor-tutor di UPM terutamanya, itu bermaksud "bye-bye". Mane nak letak muke lepas tu?

    Dalam sukan pun sama jek. Kadang-kadang rase bangga giler dapat wakil itu wakil ni. Kalau kite terpilih sebab kite memang layak xpe. Tapi kalau sekadar untuk mencukupkan korum, ape perasaan? Sakit hati atau tak? Pergi tournament sana sini tapi tempat kite hanya di bangku simpanan dan jadi tukang usung air & beg pemain-pemain lain. Tak bagi peluang langsung untuk bermain. Biler nak improve macam tu? Pastu suke-suke hati jek buang dengan alasan dapat better player untuk gantikan tempat kite. Sah-sah geram bukan setelah habis masa dan tenaga dicampur dengan janji-janji palsu manager lagi...

    Dalam persahabatan pun xde beza. Seronok dapat kawan yang best. Tapi jika kawan tu hanya berkawan untuk kepentingan peribadi saja sebab kite boleh beri something pada diye, tak ke rase dikhianati? Terutama bile kawan tu jumpa kawan lain. Suke-suke ati jek buang kite lepas tu. Buang plak tanpa bagi tau ape-ape. Assume kite paham sendri. Bile kite cube confront, banyak jek alasan kuar. Last-last as if jadi salah kite la plak diye jadi macam tu. Masa tu lah sume buruk baik kite dikeluarkan. Ada jugak kawan macam ni kan? Orang macam ni memang layak kena panggang bagi makan rimau jek.

    So the truth.. for me.. lebih banyak menyakitkan daripada menggembirakan. Kadang-kadang saye bile buat sesuatu, paling boleh nak elak soalan 'why'. Seboleh-bolehnya cube berfikir positif. Biarlah x tau kenyataan sebenar asalkan tak perlu sakit ati. Tapi susah. The more kite nak elak, the more the truth tu terpampang depan mata. Penat lah macam ni. Wat PhD ni dah cukup penat... hmm lamanya 3 tahun lagi... + perkara-perkara unexpected yang bakal dihadapi... -sigh-
    As I Would Have It
    Permalink | 15 comments
    Thursday, May 8, 2008,3:31 PM
    Perfect Gift
    **disclaimer: this special entry is written in fully English**

    Yesterday, had a chance to talk to my mom. She told me about what happened on their way back from Kelantan. Somehow it did bother me, a lot. It affected my mood and emotion. And then Wahidah told me about something else... hmmm..

    I don't know, but I kept on thinking about the fact of life. How cruel it can be to you. People come in and go out of your life. Yes, it is normal but sometimes it seems so unfair. Why would you be closed to someone just to lose that someone? I lost heaps of good friends along the way, even a closed cousin. Again, another question was thrown to be answered: on what basis the friendship is built?

    Memory lives forever. It does and it hurts. Given a choice, I want to be able to erase all the memories. Sometimes they can be very poisonous, slowly killing you from the inside. Today should be a new day. Whatever happened yesterday, no matter how great the day was, should be erasable. No point of looking back at those days coz it might not happen again.

    Wahidah, my dearest cousin whom I've been with since we were small. We grew up together, and we made our own friends. We headed our own way. Now, she's a wife, and a mother. But she's still there for me. You didn't kick me out of your life after your marriage, and I love you for that.

    Photobucket

    Nabil, I am still wondering. I'm not too attached to you, as I am (or was) with other people. I didn't spent most of my times with you. We just chatted. But you would always be there when I need you. No matter what I did, you would back me up even though you knew I was wrong. You are the only friend that I trust with a long lasting friendship.

    Photobucket

    Having my family around me, and knowing the fact that I still have two good people in my life - they made such a perfect gift for me. Thank you, from the bottom of my heart!

    Special thanks to Yi Tian, Rianne and Alexa for cheering me up when I was extremely down last nite. You guys are 100% rite - I am so blessed to have such cool flatmates!

    Photobucket


    And Yana, I just started to know you. It saddened me a bit to accept the fact that you might be somewhere around the globe next year. I wish you could stay. But no matter where you are, I hope we can continue to have what we have rite now.

    Photobucket

    Cheers!


    As I Would Have It
    Permalink | 19 comments
    Wednesday, May 7, 2008,1:44 AM
    Malaysian Nite!
    Alkisahnye begini. Last year masa tengok-tengok site Toroa nampak ler Malaysian Nite nye event. So biler dah dok sini dengan saje-saje saye tanya Yi Tian, tahun ni xde wat lagi ke. Yi Tian cakap tahun lepas diorang suke so diorang request buat lagi. Hahaha ape lagi. Saye ngan Yi Tian berdua je lah wat plan, set tarikh sume. Yi Tian gi tau Brigit. Once approved jek tarikh tu, mangsa seterusnya, Cik Yana kite lah hehehehe Pastu dengan sesuke atinye appoint Yana jadi Ketua Chef since I chose to be Program Director :D

    Programnye? I think I should do on something that I'm good at, which is Silat. Dulu-dulu masa kat MMU memang slalu wat performance, and biasa gak train orang. Kebetulan Faizal pun bekas ahli PSSGM gak so dengan mengheret Bukh dalam agenda ku ini, dah setel satu performance. Then Munir lak offer untuk main kompang. Ok lah.. another different performance. In between nak tunjuk movie pasal Tourism Malaysia. Next, wat fesyen show. Biasale.. program direktor giler glemer memang macam ni. Untuk final performance, saye nak tutup with koir beramai-ramai lagu patriotik. Ingat nak wat koir betul tapi sebab tak cukup masa untuk prektis, so kami decide untuk nyanyi ikut lagu sambil pass lirik pada sume orang. Lagu Keranamu Malaysia (ingat masa jadi naib johan koir untuk lagu ni dulu huhu). Ops before lupe, majlis dibuke ngan lagu Negaraku la...

    Minggu Malaysian Nite tu..uish.. saye memang sibuk sangat. Dengan miting with Geoff hari Khamis, saye kena present on Friday, ngan nak gi beli barang-barang lagi, nak handle performance, tetibe jadi bidan terjun kena main jidul(???) untuk kompang, nak masak lagi, and training voli.. adus.. terasa tak menang tangan. Tapi nasib baik managed untuk wat sume tuh. Dari bab masak-memasak ni, kami bagi tugas. Yana wat soto, nasi impit, kuah kacang, roti jala, kuih seri muka and kuih lapis, Tammy tolong wat kuih sagu, Suraya wat buah melaka dan kuah lodeh, dan saye plak buat kek batik dan begedil ayam. Yang lain tolong potong. Oh ye, Alexa flatmate saye pun tolong gak. Tetibe diye jadi orang penting. Siap tolong buatkan kuah dal lagi. Thanks mate!

    Photobucket Photobucket
    Lauk-pauk & persembahan kompang

    Photobucket

    Photobucket Photobucket
    Persembahan silat Faizal & Bukh

    Photobucket
    Fesyen show

    Photobucket
    Nyanyian lagu Keranamu Malaysia secara beramai-ramai

    Photobucket Photobucket
    Bergambar selepas abis persembahan

    Photobucket
    Bersama flatmates..hmm Rianne xde dalam gambar sebab diye pergi bercuti ke Queenstown

    Overall Malaysian Nite malam tu was a success lah. Lepas abis event gi lak umah Munir sebab ade celebration harijadi kat situ. Sampai-sampai orang pun dah nak balik. Lauk-lauk masih banyak and sedap-sedap plak tu.. hmmm


    Photobucket
    Saye memang pantang nampak belon..

    Photobucket
    Kami dengan bangganya mendeclare diri sebagai Kelab Anti Ct hahaha jahat giler..
    with Pokku & Haziq
    As I Would Have It
    Permalink | 8 comments