about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Wednesday, April 30, 2008,12:02 AM
    Gamelan
    Pagi smalam gi jumpa Janet sat untuk untuk heart to heart talk regarding PhD ni. Lega rase bile dapat luahkan perasaan sebenar. Janet sangat memahami. So yesterday's talk was good. Beruntung rasenya dapat Janet sebagai co-sv ni. Diye ngan Geoff memang complement each other lah.

    Tengah hari tu, gi tengok performance gamelan conducted by Pak Joko. Boss ngan Haziq dah gi dulu. Yana lak dari dent school. Dah alang-alang kat lab saye pun ajak Jochen, mamat German gi tengok skali. Tak sangka lak diye nak ikut.

    Macam tengok soprano ari tu, performance gamelan kali ni pun sangat best. Cume agak pelik biler tengok yang perform sume whites. Dan yang menyanyi lagu Jawa tu pun minah saleh. Ade lah Sue Ann, Malaysian Chinese performed skali.

    Photobucket

    Malam tu plak gi tolong Faizal and Bukh prektis silat untuk performance Malaysian Nite nanti. Perghh... punye la lama dah x silat... few days before that ingatkan balik Bunga Tanjung dan Gulungan 31... hmm tetibe rase rindu plak ngan silat.......

    Anyway... gambar seterusnya xde kaitan ngan entry kali ni.. saje jek nak letak gamba banyak-banyak bagi Mat Nabil suke :D

    Photobucket
    Dekat Brighton Beach masa Beach Bash Toroa summer ari tu..

    Photobucket
    Bersama Hanna (Germany).. diye ni la pemain beach voli yang pro huhu.. tgk features dah bley agak memang sporty giler lah..
    As I Would Have It
    Permalink | 11 comments
    Sunday, April 27, 2008,11:31 AM
    End of New Zealand
    Dah seminggu tak update blog. Ade cite tapi xde gamba. Kang Mat Nabil tak caye lak tak letakkan bahan bukti kat dalam entry ni. So dengan penuh kesabaran menunggu akhirnya dapatlah gambar-gambar yang bakal dicitekan kat sini...

    On 20th & 21st ari tu, saye mengikuti study trip organized by Malaysian Students ke Invercargill yang terletak di selatan New Zealand. Tempat pertama yang kite orang tuju was Rose Garden. Hmm saye suke tengok bunga tapi tak ler teruja sangat nak tanam. Takde bakat so bile owner tu dok cite-cite pasal bunga ros, macam mane nak tanam.. I was just standing there sambil lawan rase sejuk. Uish dah le balik dari Christchurch ari tu selsema.. ni dengan cuaca sejuk lagi...


    PhotobucketPhotobucket

    Photobucket
    Err.. pengumuman penting.. jaket itam yang dipakai tu sangat besar eh :D

    Next, kite orang pergi ke Bluff.. point paling akhir di New Zealand. Selepas Bluff ialah South Poles huhu sampai Bluff ujan.. tapi tu tak menghalang kami daripada terus bergambar hahaha



    Photobucket

    With Iman, Aisyah (anak en Sabry), me & Amni (anak en Sabry gaks)
    Sape En Sabry tu.. salah sorang postgrad kat sini yang bertanggungjawab menjemput saye di airport masa memula sampai Dunedin dulu..ditemani oleh Yana.. aiseh Yana lagi.. ok ok.. kang kite tengok gamba Yana ye ;)

    Photobucket
    Bas yang kami sewa untuk trip ni

    Dari sini singgah makan tengah hari kat Invercargill. Makan kat Subway jek. Dok sini tetibe dah giler Subway :) Lepas makan sementara nak tunggu naik bas tu.. ape lagi.. bergambar lagi lah hehehe


    Photobucket

    Lepas lunch kami ke Dairy Farm.. tengok macam mane milking process and dapat taste susu fresh lagi. Sedap! Owner farm ni is Indonesian.. dah 14 tahun menetap kat sini. Accent? Mak aii.. Kiwi abis... hmm sejak dok NZ ni saye dah mule admire Kiwi accent... :)

    Photobucket

    Pastu kami pegi ke hostel. Ape ntah namanye tak ingat. Kat situ En Sabry n kak Lily tengah sibuk prepare dinner untuk kami. So makan pun macam ala-ala kat hostel but it was fun. Dah lama tak beraktiviti macam ni. Malam tu plak lepas sesi suai kenal.. kami wat aktiviti masing-masing. Ade yang main board game. Saye hehehe bersama anak-anak en Sabry and Munir dan juga Sue Ann... kite orang dok layan gitar je la ;)

    Sok pagi lak lepas brekfes, kami gi ke Fonterra.. kilang dairy yang ke-5 terbesar di dunia yang produce cheese and yogurt. Tak dapat masuk kilang. Diye bawak tengok dari luar jek. Tapi presentationnye di buat dekat town hall. Dapat la rase cheese free. Oh cheese diye plant-based so nothing to worry. Bley bedal jek..

    Photobucket

    Destinasi terakhir ialah ke Allience Freezing Work yang terletak di Mataura. Kat sini dapat tengok macam mane daging halal di New Zealand di sembelih. Pergh! Best nye. Dari stat sembelih, sampai la ke skinning pastu potong daging secara moden. Tengok lembu-lembu dan sheep tergantung macam itik gantung kat restoran Cina tu huhuhu Rasenye tu la pengalaman paling menarik. But very unfortunately kamera diharamkan sama sekali kat situ. Jadi kami hanya bergambar kat pekan koboi Mataura

    Photobucket
    Yang ujung belah kiri tu Amira, anak sulung en Sabry


    Photobucket
    Ehem ehem.. ni la Yana.. yang banyak tolong saye kat sini.. even before sampai sini pun ;)
    Thanks heaps, mate!

    Hmm part paling sedey was bile nak balik. Sebab tau.. balik nanti back to normal life.. wat research again.. -sigh- Tapi masa nak balik tu bas lak leaking.. dengan ujan yang lebat.. sementara tunggu bas baru datang... tetibe terlintas idea untuk wat nopen hehehehe

    Overall, it was a really fun trip. I really enjoyed it. Looking forward to the next trip ke Stewart Island masa spring. Harap-harap Imran jadi la organize trip ni. Hmm before that ke Wellington dulu untuk Bersatu Games. Timi dah bagi tau make sure voli kena menang tahun ni hehe ok bos! Tapi tu pun if Geoff tak cakap x bley pi la kan.....
    As I Would Have It
    Permalink | 10 comments
    Friday, April 18, 2008,12:47 PM
    Signal Hill
    Nabil nak sangat gamba. Tiap entry asik mintak gamba jek. So untuk tidak menghampakan entry kali ni saya letak le gamba-gamba sket...

    Ahad lepas before ke Christchurh, cuaca di Dunedin ni teramatlah cantik. Cerah sangat. Pagi tu kami (with Munir & Boss) layan bubble tea. Sebab cuaca yang cantik dan terasa rugi kalau dibiarkan macam tu aje tanpa melakukan sesuatu, maka kami decide untuk naik ke Signal Hill. Satu antara puncak-puncak bukit kat Dunedin ni selain dari Mount Cargill yang bley dijadikan tempat lepak menikmati pemandangan Dunedin dari atas.

    Best Dunedin ni sebab kedudukannya kat tepi laut jek..

    Pemandangan bandar Dunedin dari atas... berbukit-bukit kan.. memang challenging bawak kete kat sini.. kena naik bukit banyak..

    Berlatar belakangkan laut Dunedin

    Ni la gaya Munir & Boss

    Sejak balik dari Christchurch, Dunedin ni asik ujan jek. Smalam melampau nye sejuk. Keluar gi Uni untuk seminar dengan selamba pakai baju biasa sampai numb tangan. Konon nak gi lunch ngan Karen trus cancel sebab sejuk punye pasal. Tak sanggup nak jalan gi town. Yana kate Mount Cargill snowing. Mungkin jugak. Pagi ni tengok nampak ade tompok-tompok putih kat situ, tu pun kalau mata ni tak salah pandang lah.

    Invercargill pun snowing jugak smalam. Hmm esok saye ikut trip ke sana untuk 2 hari. Memang kena bawak baju setebal-tebalnye lah sebab kat situ sejuk. Ape ade kat sana? Ade Bluff yang merupakan ujung donia. Point paling akhir kat New Zealand ni (Stewart Island tolak tepi). Selepas Bluff ni memang terus ke South Poles. 5000 km if x silap. Since Yana pun gi skali, insya-Allah aktiviti bergambar tu xkan miss kot :D

    p/s: K Liza asik gelak-gelak dok cite kat k Mas n K Niza yang saye ni asik join budak undergrads jek.. alahai kak nak wat cemane... nak join postgrads takde common topik.. sume dok cite pasal anak jek :P nasib baik ade yana... hehehe

    As I Would Have It
    Permalink | 4 comments
    Wednesday, April 16, 2008,7:55 PM
    NZCSRSC 2008
    Yay! It's good to be back! Sejak Isnin yang lepas saye berada di Christchurch, menghadiri New Zealand Computer Science Research Student Conference di University of Canterbury (UC). Kalau ikut plan asal, kami pergi dengan kete Greg. Hari Ahad tu lak tetibe kete Greg wat hal. Greg ajak gi naik bas tapi sebab malas nak pk dah so saye and K Liza wat keputusan drastic terus beli tiket kapal terbang round trip. Melayang $$$ tapi xpe. Balik pagi Khamis tadi (ponteng conference pagi tu) sampai sini tengah hari meaning petang ni bley gi training Scorpions!

    K Yati dari Auckland dah inform nak turun so dapat la jumpa diye. K Yati still macam dulu. Xde perubahan. Dari Auckland sewa van turun wat trip ke South Island ni. Dasat tul! Dekat Christchurch kami tumpang umah kawan K Liza, Mashitoh. Skali jumpa.... laaaaa.. kak Mas ke.. Dah lama kenal kak Mas ni sebab diye dulu lecturer UNITAR and saye pernah aja program UNITAR cawangan utara. Jejak kasih tul. Umah k Mas.. pergh.. sket nye lawa.. besar siap ngan garden ngan ade pokok epal & anggur lagi. Rezeki diye.. baya NZD320 jek seminggu.

    Kat UC tu jumpa ngan Dr. Mukundan. Dulu diye jadi lecturer saye kat MMU skang jadi lecturer kat UC gaks. Dr. Mukundan still cam muke saye... bagusnye... in fact diye yang tegur dulu before sempat saye say hi kat diye. Diye jugak tau Geoff sebab sume students' theses bawah diye dihantar ke Geoff untuk disemak.

    Orang kate sambil menyelam minum air. Tapi saye ke sana menyelam sungguh.. tahan nafas tak minum-minum. Kalau orang tanya ape ade kat Christchurch, memang xtau la. Kuar pagi gi UC then lewat petang balik. Xde jenjalan langsung. Almaklum ler dok umah orang kan. Kite orang ikut diye kuar masuk gi university je lah. Boleh jek nak gi jenjalan sendrik tapi malas nak ponteng session smalam sebab ari ni dah tak datang langsung. Xpelah.. lain kali bley gi lagi.

    One thing for sure, Christchurch tak sama langsung macam Dunedin. Pergi sana ibarat dari Serdang turun KL. Christchurch betul-betul bandar besar. Umah besar-besar. Dengan jalan yang sangat sibuk. Dunedin kecik jek. Nak gi mane-mane jalan kaki. Dah sampai ke Christchurch ni buat saye appreciate Dunedin. Simple je life kat sini. Best!

    p/s: Tahniah ye Noris dapat sambung ke UK!
    As I Would Have It
    Permalink | 5 comments
    Thursday, April 10, 2008,1:05 PM
    6 Thinking Hats
    This week bley dikatekan quite a good week for me. Last week nye meeting with Geoff.. hmm diye bagi banyak tasks. But slowly buat, and dalam masa yang sama try to understand ape yang Geoff cube cakap for the past few weeks, result diye Alhamdulillah. Finally I got it.

    Geoff suh tengok-tengok pasal Edward de Bono. Blaja cara diye solve problem. So I did. Edward de Bono ni seorang physician, yang menekankan konsep lateral thinking, dan mengajar supaya kite sentiasa berfikir outside the box.

    Cuba fikirkan satu situasi mudah jek. Father and son terlibat dalam satu kemalangan. The father died dan anak diye survived but critical. The son dibawak ke hospital untuk dibedah tapi surgeon yang bertanggungjawab cakap "I can't operate him coz he's my son." How is it possible?

    To be honest, ape thought yang pertama skali muncul dalam mind? Ish.. bapak diye dah arwah.. macam mane lak tetibe bley jadik surgeon. Tak logik nye. At least tu yang saye terfikirkan the moment saye baca soklan tu. Tapi tu bukan bermaksud saye atau sesape saje yang fikirkan thought yang same tu sengal. It is just cara mind kite berfikir yang mane kite always take things for granted. Bile kite nampak word 'surgeon'.. serta-merta kite associatekan word surgeon tu ngan lelaki. Sape cakap? Surgeon tu bley jadi pompuan, the mother... or bley jadi bapak angkat budak tu... dan macam-macam lagi.

    Sama jugak yang happened masa saye gi tramping dulu. Phil dan Iggy bagi soklan "Romeo and Juliet were found dead in a house with shattered glasses and spilled water on the floor. So what actually happened?" Jenuh perah otak macam mane Romeo and Juliet ni bley mati, what caused their death, yada yada. Tapi ape yang tak terfikir waktu tu ialah Romeo dan Juliet tu tak semestinye orang. Diorang dijumpai mati, atas lantai dengan kaca yang berselerakan dan juga air yang tumpah. Kaca + air = akuarium. Jadi Romeo and Juliet merupakan ikan yang idup dalam akuarium tu. Make sense?

    Ok, back to de Bono. Pencarian tentang mamat ni membawa saye kepada 6 thinking hats, yang mengajar macam mane kite nak come out with something. Especially dalam decision making. Nak buat kite nampak ape yang kite tak nampak before this. And funny, Geoff sendri tak tau pasal ni hahaha.. well, ni satu contoh yang mane satu info bley lead ke info yang lain.

    6 thinking hats.... yang pertama sekali ialah white hat, di mane kite listkan sume data yang available, kite kaji pasal past, present and future, then kite fill in the gap. 2nd, red hat...try to think menggunekan emotion. Try to put ourselves into one's shoes. Ape yang orang lain akan fikirkan? Ape agaknye reaksi orang pada thing yang kite nak buat? 3rd, black hat... yang memerlukan pessimistic thinking. Fikir segala negatives yang boleh wujud. 4th, yellow hat... fikir pula secara optimistic. Apa benefit yang bley kite dapat from it. 5th, green hat... be creative. Dah tau pros and cons, so creatively cari solution to overcome cons tu tadi. 6th, blue hat... process control. Digunakan waktu nak wat decision especially bile keadaan dah jadi tak terkawal, or memerlukan decision yang cepat.

    Saye gunekan 6 thinking hats ni dalam report untuk Geoff smalam.. and it works!
    As I Would Have It
    Permalink | 8 comments
    Tuesday, April 8, 2008,9:09 PM
    Dari Kacamata...
    Teringat zaman kecik-kecik dulu, masa mula minat membaca timbul. Abah belikan satu set buku Tidurlah Intan, kemudian satu set untuk cerita rakyat. Tak ingat tajuk tapi cerita ikut setiap negeri yang ade kat Malaysia ni. Lepas tu stat membaca buku 5 Sekawan. Masa tu ade jual kat KL jek (tak ingat lak ade ke tak kat Ipoh) so setiap kali pegi KL, mesti borong paling kurang 10 buku. Termasuklah siri Salma dan juga siri Hadi dan few more story books. Then waktu tu popular gak ngan Barbie, abah dengan bermurah hati belikan Barbie untuk anak pompuan diye ni.

    Kebetulan dari sekolah rendah saye aktif sukan. Darjah 6 dapat wakil skolah untuk netball. Nak menunjukkan betapa supportivenye abah, diye stat belikan bola. Dalam masa yang sama tengah demam Maero Attack so abah belikan bola tampar sekali. Masa tu mak minat bunga so Pakcik Jaafar, gardener masa tu buatkan lah netball nye goal post out of besi pasu bunga. Abah kesian tengok jadi diye orderkan goal post yang betul. Kami tanam kat backyard. Tiap-tiap petang ngan abah dok main shoot bola jek.

    Abah tak kedekut duit. Tak berkire pun ngan anak-anak. Ade duit abah mesti blanje makan best-best. Waktu SPM dulu slalu stay up sampai malam. Abah lak rajin kuar makan so abah slalu bawak balik makanan untuk supper. Bile dah stat dok luar ni, setiap kali balik kampung abah akan tanya nak makan ape and abah akan belikan. Walaupun abah slalu cakap kat saye dari kecik sampai dah keje ni pun diye still kena tanggung, tapi abah still bermurah ati hulur gak kat anak diye nih ;)

    Member-member datang umah sume kagum ngan abah. Siap cakap lagi bestnye abah! Mane taknye. Abah moden. Takyah risau pasal movie sume. Cakap je cite ape. Abah ade. Kalau kumpul sume and jadi lanun.. huhu mau jadi billionaire tuh!

    Walaupun abah bukan perfect, tapi pada saye abah paling best! Tak boleh nak gantikan abah ngan orang lain. Dan hari ni (Rabu, 9 April) abah sambut hari lahir ke-66. Masih sihat lagi, Alhamdulillah. Hmm just wanna tell my dad that I LOVE him sooooooooooooooooooooooooo MUCH!

    Abah zaman mude-mude


    Waktu Raye Haji '07

    p/s: call abah tadi.. bley tak abah tak ingat hari ni birthday diye. Sonok sangat gi Siam la tu :P

    Adieu!
    As I Would Have It
    Permalink | 7 comments
    Sunday, April 6, 2008,4:51 AM
    Mastika Aurora
    Hari ni, hari akhir untuk DayLight Saving Time. So skang beza waktu NZ dan Malaysia is 4 jam, dan bukan lagi 5 jam. Hari ni agak produktif. Berjaya juga fokus untuk wat report, then pergi main game untuk Scorpions. As usual, game with Scorpions memang menarik. Nampaknya, hari Ahad akan menjadi hari yang ditunggu-tunggu sebab ade game ;)

    Anyway, baru je lepas submit manuskrip Mastika Aurora kepada KD. Delay sket kali ni nak siapkan manuskrip. Almaklum ler dah jadi student balik. Kalau bukan pasal research, masa terbuang kat mana-mane je lah. Tambah-tambah lagi dengan memasak as hobi yang baru. Orang masak setengah jam, saye masak 2 jam :D

    Mastika Aurora is basically bergenrekan fantasi dan misteri. Percubaan pertama untuk menulis cerita fantasi bagi kategori remaja dewasa. Even so, dari segi jalan cerita, saye cube meminimumkan elemen-elemen fantasi. Lebih kepada mengetengahkan isu mengenai good vs evil. Dan ianya tidak berlaku dalam dunia Aurora sahaja tetapi cube menyelarikan isu yang berlaku di dalam dua dunia yang berlainan dimensi.

    Novel ni diilham setelah tengok movie Pan Labyrinth. Mungkin akan keliru sket sebab ade 2 isu yang berbeza tapi takpe. Kite tunggu ape kate editor ;) Projek lepas ni? If possible, nak siapkan dua lagi siri untuk Pengembaraan Fantasi. Kemudian nak tulis few nopen (sebab dah ramai sangat suh tulis cite pasal diorg nih hehe) before start balik with novel remaja dewasa. Mungkin lepas ni nak wat cite pasal assassin plak. Tengoklah mane yang termampu.

    Well, tu jek update untuk hari ni. Nak tido. Ciao!
    As I Would Have It
    Permalink | 5 comments
    Thursday, April 3, 2008,2:07 PM
    Pesta Buku vs Concert
    Pesta Buku Antarabangsa dah bermula. Seperti biasa PWTC akan penuh sesak dengan kaki-kaki buku yang datang untuk membeli atau menengok atau menemani member. Pesta Buku juga tempat para penulis berkenalan antara satu sama lain.

    Masih teringat lagi Pesta Buku tahun lepas. Pertama kali saya pergi ke Pesta Buku. Dan pertama kali juga saya dan Nabil duduk di booth Karnadya sebagai penulis. Terasa macam artis bila pembaca beli buku dan sign autograph for them. Ade yang siap amik gamba lagi ;)

    Itu sume cite tahun lepas. Tahun ni, dan untuk tahun-tahun yang akan datang, saye pasti tidak akan dapat menghadirkan diri untuk Pesta Buku. Xpelah, tak dapat datang, wakilkan buku banyak-banyak pun dah cukup. Btw, Mastika Aurora dah berjaya disiapkan malam tadi, tapi ade few things yang nak kena betulkan sket. Insya-Allah ujung minggu ni bley submit manuskrip to KD and proceed with PF series.

    Anyway, selepas meeting smalam, Geoff bagi tau kat Music Department ade soprano performance for free. Performance tu sebagai part of examination untuk student. Diye cakap, datang la tengok. So malam tadi, dengan mengheret Munir dan Boss (budak Tapah ni) kami pun tengoklah setengah jam lewat (kena solat Maghrib dulu).

    Wow! Tak tau nak komen pe. Performance minah tu absolutely brilliant! Dulu-dulu slalu terfikir ape yang best sangat sampai orang gi tengok concert soprano nih. Tapi dah gi dengar sendri smalam.. uish.. goosebumps! Tambah-tambah lagi dengan pianist yang mengiringi performance tu dok main piano dengan begitu mantap skali. Laju jek tangan-tangan diye menari-nari kat atas piano key tu. Siap silang-silang tangan lagi. Memang best!

    p/s: Aiseh.. kena get back to research. Ciao!
    As I Would Have It
    Permalink | 8 comments