about
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
    Moody, crazy and grumpy at times (who isn't? ^_^). I prefer to live in my own imaginary world. This is part of my real world ^_^.
    Welcome!
Talk To Me

Free shoutbox @ ShoutMix

  • Click Here!
  • Credits
    Layout design by: Pannasmontata
    Layout edited by: PhoenixMedia
    Special Thanks
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
  • My Precious

    Next Novel:

    Pengembaraan Fantasi: Musuh Dalam Selimut

    Status : Submitted

    Villa Krista (Novel Remaja Dewasa)

    Status : 2%

    Sunday, March 30, 2008,2:37 PM
    Ist Friendly Match
    Malam tadi, our first friendly match untuk Kelab Scorpions was held kat Smithell Gym. Yang handle team Scorpions Spikers is Abby. Abby ni dulu main untuk Vikings during Masters Game so memang dasat aa diye. Jadi setter untuk game tu. She is such a nice person.

    Setiap team terdiri daripada pemain yang cukup experienced dan juga pemain baru macam saye. Smalam kami main ikut position. Abby letak saye untuk main position open, up front. Luckily I was so used dengan position ni so takde problem sangat during swapping. First time main betul-betul with blocking. Kali ni main tak macam main kat UPM dulu. Kami tak pernah wat blocking setiap kali opponent spike. Sume tunggu jek. So this time memang totally different experience.

    Players sume nice. Yang experience giler-giler pun tak berlagak. Sume jenis bagi semangat. Especially Abby. Dari luar court diye slalu jerit bagi semangat. Slalu puji those yang played well. Nice environment. Kat sini concept belajar thru experience. Kena tengok orang main macam mane and prektis. Dapatkan teknik dan amik effort sendri untuk improve. Memang best. It was the best game I ever had in my entire life!

    Tapi tu lah. Tak sume yang baik akan kekal. Last nite was a bit pressure for me (sket ke? hmmm) Memule switch meletup kat tingkat bawah. Efek sampai tak bley gune internet. Then macam-macam lagi masalah datang. Thanks to Yana for being there for me. You are such a good friend. I'm really glad to know you. Juga pada Rianne, Yi Tian dan Karen yang sangat-sangat concern with what happened to me. Rianne sampai pagi ni dok text tanya how was my day. Nice to know when you are being surrounded by great people.

    Karen datang malam tadi untuk main gitar. Sian diye kena tunggu saye lama. Tapi at least Karen menghiburkan dengan 3 lagu ciptaan diye. Memang best! So mintak Karen smalam untuk cipta lagu for Malaysian Nite anjuran Toroa. Sedar tak sedar dah pukul 1 am. Takkan nak biar Karen balik sensorang so saye and Yi Tian walked her back home.

    Pagi tadi awal-awal dah gi lab. Nak kena download game engine, dan juga pagi ni patutnye kena run Watching Window untuk Chinese visitors. Unfortunately memang tak dapat nak run lah. Something happened waktu switching dari old ke new machines dulu so kena tunggu Damon jugak. Kena fix before diye blah. Nasib baik Geoff ade few projects yang bagus so dapatla jugak tunjuk kat diorang.

    p/s: Geoff kate pagi tadi Jupiter bersinar dengan terang sekali dekat ngan bulan. Hmm sok pepagi lah tengok dengan harapan langit cerah...
    As I Would Have It
    Permalink | 14 comments
    Thursday, March 27, 2008,3:54 PM
    Mari Membuat Game
    Meeting ngan Geoff smalam turned out to be well. Fuhh! Slalu after meeting mesti tensen sebab rase macam loser giler tapi not the case for yesterday. For the first time I got the concept correctly, and we proceeded with the idea on what to do. Rasenye smalam jugak I was so confident with what to do and Geoff was so ok with it.

    As usual, diye suh wat literature lagi and have a look on game/ physics engine. Buat game, katenye. Huhu that's the best and the hardest part. Lepas ni memang kena communicate banyak thru emel. Teringat masa mule-mule nak apply kat sini. Dalam sehari bape kali anta emel kat diye diskas itu ini. Memikirkan ape yang Geoff dah banyak tolong dulu make me feels nak wat betul-betul. Don't want to let him down. Bayangkan apply dalam masa 2 minggu jek dah dapat tempat. Thanks heaps!

    Smalam was quite a happy day for me. Pergi training voli lagi ngan Scorpions. Ahad ni stat first competition among ourselves. Will dah siap-siap bagikan kami ikut team. Saye di masukkan dalam team Scorpions Spikers. I don't know what's that mean but he did say I am a "good jumper" haha. To be noticed in such a way especially bile dikelilingi oleh minah-minah salleh yang tinggi melampau, it is something. By the way Munir, good jumper bukan bermaksud high jumper eh. It's more towards jumping technique, especially the 'spring' part :P My biggest drawback till now is timing. Very bad timing. Will ade bagi tau kat setter smalam untuk saye bola kena set macam mane to give time for me to jump, tapi tak dapat tangkap macam mane bola yang patut untuk saye.

    Xpe..xpe.. practice makes perfect. Jom turun training voli Ahad pagi ni! :D Ops lupe.. kena wat game gaks hahahaha ;)
    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Tuesday, March 25, 2008,7:41 PM
    Superhero in Me
    Seperti biasa.. di TAG oleh Mat Nabil si pemain game yang hebat dari Akademi Krisalis.. sedang berusaha menyelamatkan Helena yang diculik dan dijadikan eksperimen.. tapi kenape ye? Haa tu kenalah nantikan kemunculan Krisalis di Pesta Buku Antarabangsa di PWTC nanti... ;)

    Anyway.. back to TAG... nasib baik survey best!

    1- Apa superpower idaman anda? Choose only one.

    Freezing power macam Piper Halliwell dari Charmed. Dari freezing nanti power tu akan berkembang menjadi blowing plak huhu best best!

    2- Siapa superhero/watak yang mempengaruhi pilihan itu?

    Aiseh.. dah terbagi tau kat atas la plak. Piper Halliwell laaaa..

    3- Kenapa superpower yang itu?

    Menyampah ngan orang, bley freeze jek. Pastu bley wat sesuke ati while org tu tengah freezing. Tengah tensen bley freeze time... unfreeze biler dah rase ok.. dengan itu bley make sure PhD dapat disiapkan dalam masa 3 tahun lalalala

    4- Apakah kelemahan kamu? We're never be perfect right?

    Tak bley nak bear dengan orang yang tak disukai. Tu yang rase nak mempercepatkan getaran zarah-zarah di dalam badannya hingga meletup.. (provided power freezing tu dah berkembang le)


    5- Apakah nama superhero kamu?

    DarkAssassin wahahahaha nama hero ke tu? Tingat zaman dulu-dulu slalu gune nick tu untuk mengelabui bloggers yang lain :D

    6- Motto superhero kamu pula?

    Hek eleh, poyo!


    survey SUPERHERO ni akan ditag kpd :

    NONE sebab tak tau sape-sape yang dikenali yang boleh mengarut-ngarut nak ade superpower ni. Dah try dah dulu-dulu tanya budak-budak ni.. x berjaya jek uhuk uhuk..
    anyway.. mari TAG kawan-kawan ku yang baru diciptakan ini..

    1- Mira dari siri Pengembaraan Fantasi tapi sia-sia jek tag sebab diye memang dah ade superpower pun.. xtau la plak if diye nak tuka power jadi teleporter macam Mat Nabil..
    2 - Zila Abas kot-kot diye nak blaja gune telepathy untuk control mind orang.. takyah susah-susah nak hypnotize..
    3 - Shea Aikal mungkin nak power telekinetik.. kenape? Kena tunggu Mastika Aurora siap dulu..
    4 - hmmm Mat Nabil.. pinjam Helena bley tak? Nak TAG diye with hope diye nak power macam warlock.. blink jek dah bley sampai ke dunia lain.. x payah kena selamat lagi.. so Razlan xyah susah-susah merantau.. bley senang-lenang dok umah makan aiskrim

    ?? Kenape tibe-tibe mengarut macam Alpyan Ahmad Tarmimi Daun Pudina?? Adakah ini simptom-simptom Permanent Head Damaged?? Arghh tidak! Run Forest, Run!...
    As I Would Have It
    Permalink | 16 comments
    Saturday, March 22, 2008,1:35 PM
    Mencari Arah
    Sekarang tengah Easter break. 5 hari cuti, starting from Friday hinggalah Monday. Orang bercuti bergumbira, but that's not the case for me. First skali sebab Geoff tau yang saye tak berjalan ke mane-mane the whole cuti ni. So he expects something from me.

    Masa mula-mula propose tajuk dulu, kunun nak buat AR Volleyball For Physically Impaired. Geoff suh wat je dulu proposal for the sake of application. Dah sampai sini baru sesuaikan tajuk with the facilities yang ade kat lab. Bile dah tengok ape yang ade, memang agak mustahil nak wat lah. So Geoff suh pikir sport lain yang boleh disesuaikan dengan Watching Window (if saye nak guna WW ni).

    Time flew by. Dari AR jadi VR. Dari physically impaired jadi universal access. Dari situ berubah ke dyslexic. Akhirnya berubah lagi pada non-impaired tapi masih mengekalkan idea universal accessibility tu.

    Dari sport jadi video games. Memula nak buat as educational tool. Then refine balik sebab nak kena set fokus kat cross department or CS aje. If cross department, kena bawak expertise lagi sorang yang boleh evaluate dari segi aspect sosial nye. Ape pedagogy yang bersesuaian.

    If fokus solely on CS, ape areanye? User Interface? Game engine? Adus, complicatednya. Read on game mechanic. Paling sesuai untuk difokuskan. Ingat dah ok rupenye lom lagi. Banyak lagi mende kena pikir. Adakah game mechanic tu berkait rapat ngan game physic? If nak fokus on game physics then kena bawak masuk pakar physics lak. If nak fokus on game mechanic with user interface, kena mengkreatifkan penggunaan mouse or keyboard. Bukan gune the standard way. Kalau nak gempak lagi, gune lah camera ke, microphone atau remote macam Wii.

    Janet kate it will all come together. Jangan risau. -sigh-

    p/s: Khamis ari tu gi training Scorpions. Best dapat lagi ilmu baru. Lagi best bile coach tau name saye walaupun diye sebut ntah pape tapi at least diye tau. Tu yang paling penting. Nampaknye susah dah le nak ponteng training lepas ni. Amik attendance wooo!
    As I Would Have It
    Permalink | 18 comments
    Monday, March 17, 2008,11:20 PM
    Days of My Life
    Isnin...
    Hari yang sangat bosan sebab hari ni lah segala mind tertumpu balik pada stadi. Biasanya hari ni jugalah mood akan berbolak-balik depends on stadi. If nasib baik, hari itu akan berjalan dengan begitu smooth skali. Tapi selalunye jarang lah hehehe..

    Selasa...
    Tertakluk pada hari Isnin. Biasanya hari ni memang kena memusatkan perhatian yang tidak berbelah bagi. Lantak ler mood ade or xde. Kadang-kadang naik tensen gak. Tapi dalam keadaan ketensenan yang melampau ni lah otak akan berfikir dengan begitu produktif sekali.

    Rabu...
    Hari yang hepi dan cuak. Hepi sebab malamnya dapat tengok American Idol. Tapi... tengok nasib jugak ler.. if cepat orang upload kat YouTube, malam tu dah dapat ler tengok. If tak, pagi Khamis la jawabnye. Kat sini sebab 5 jam awal dari Mesia, and Mesia lak 12 jam awal dari US so kena tunggu lama sket la untuk AI ni. Cuak sebab Khamis miting ngan Geoff pasal progress PhD ni. So basically malam Rabu tu memang tengah kalut siapkan report untuk di emel pada Geoff and Janet.

    Khamis...
    Slalunye lega sket lah sebab dah abis miting. Tapi mungkin pening pala plak sebab nak kena pikir the next thing yang kena buat. Makin lama makin susah huhu. Petang Khamis ade training ngan Scorpions. Ish ish last week kemalasan melanda so x gi training. Sian Hanna call ajak gi. Xpe xpe lusa ni gi. Dah janji ngan Hanna. Malamnye plak layan result AI huhu best best

    Jumaat...
    Seronok! Sebab hari tu tak fokus sangat on stadi. Gi lab dengar seminar, pastu wat aktiviti ngan lab, pastu balik. Malam tu bley sambung tulis novel or wat mende-mende yang kurang berfaedah.

    Sabtu...
    Hari untuk bersuka-ria. Pagi-pagi selalu gi main voli. Ni Munir tengah injured, xtau lah ade orang nak turun or tak Sabtu ni. Tapi xpe... banyak aktiviti lain yang best bley dibuat. Contohnye.. memasak resipi baru. Yay!

    Ahad...
    Pagi jek rase seronok. By evening dah stat tensen balik sebab tau Isnin dah stat kena pulun stadi huhu Ni dapat emel dari Scorpions.. yang competition among diri sendiri akan bermula Ahad malam nanti.. ayayay! Tengok lah macam mane.. tak pikir pun lagi hmmm..
    As I Would Have It
    Permalink | 13 comments
    Sunday, March 16, 2008,4:01 PM
    Welcome Dinner
    Last Saturday, Toroa anjurkan Welcome Dinner somewhere in Peninsular. Tak ingat lah nama tempat tu. In fact tak tau pun. My bad hehe As usual, kami satu rumah ni pantang ade occassion yang memerlukan kite orang untuk dressing up. A day before lagi dah kecoh-kecoh try itu ini for the event.

    Saye dan Yi Tian chose to wear our traditional costumes. Riane and Alexa chose a modern one. Kayla... hmmm.. grandparents diye datang visit so diye balik umah and missed the dinner. Dengan tema dinner malam tu 'Something Borrowed', saye pinjam kasut Yi Tian. Heel halus tu haha... before this biasa pakai heel tapi tapak flat or tak ler halus sangat. Beriye-iye Alexa aja a nite before macam mane nak jalan. Sepanjang dinner tu xde slip or tumble, kire ok la tu ;)

    Dari segi food, best! One good thing pasal Toroa, depa memang consider tentang halal & vegetarian. So basically sume yang diserve malam tu adalah halal. Paling suke shrimp salad diye. Sedap. And first time jugak makan Pumpkin Soup. Yummy. And desert Cheese Cake nye juga sangat-sangat menyelerakan.

    Basically sangat puas hati! Yang tak best jalan ke sana agak bengkang-bengkok so as usual pening tu memang tak dapat dielakkanlah. Lagi satu, dinner stat agak lewat... so gastrik naik sket. Balik amik bas paling awal, then terus tido. Anyway, it was nice. Amik heaps of photos with all the pose ahaks.. ngarut jek tapi tu with profesional photographer so x bley la letak kat sini. Xde soft copy ;)


    Photobucket

    As I Would Have It
    Permalink | 15 comments
    Thursday, March 13, 2008,9:46 PM
    Me Beloved....
    Kak Na anta gamba terbaru anak-anak buah ni dari Tapah. Cuti sekolah kan, so sume ada kat kampung. Budak-budak ni memang pantang nampak kamera. So apa lagi, mari berkenalan dengan mereka satu persatu! :D

    Photobucket
    Dari kiri:
    Awish, Damia, Kak Yong, Zaid, Angah

    Cucu yang pertama lahir, Muhammad Darwish Anaqi aka Awish. Anak kakak yang sulung. Kak Na le tu. Sebab diye cucu pertama so walaupun skang dah besar, tapi still diye yang jadi buah hati kite orang. Berjiwa sensitip, pantang kena marah, berair mata. Adus Awish, laki beb! Kena macho eh. Ni dah masuk Taekwando, so xmoh lembut-lembut lagi :P Dulu masuk tadika Inggeris, jadi la ni dok speaking je lah. Hobi diye selain dari tengok SpongeBob is ternak labi-labi. Skang dah tambah hamster lak. Idola diye was the late Steve Irwin. Kalau dulu tanya cita-cita nak jadi Ghostbuster. Skang nak jadi pe Awish?

    2nd, Nur Aisyah Nabila aka Kak Yong. Anak Kak Ida, kakak kedua. Cucu pompuan pertama. Nama jek pompuan, tapi ganasnye bukan main. Panjat lompat sana sini. Kalau x buli adik-adik bukan Kak Yong le namanya. Mulut becok giler macam Joyah.. pot pet pot pet. Menyanyi nombor satu. Ayah lak imam, cemane ni hehehe Dulu kecik-kecik putih la gak. La ni asik main panas dah gelap sket. Kak Yong ni plak selalu berangan nak jadi Princess Jasmine. Terpengaruh gile ngan cite Aladdin. Abah cakap jadi Abu je la :D

    3rd, Nur Alia Nadira aka Angah. Dari nama sah-sah bley agak adik pada Kak Yong kan. Amoi Cambodia kami panggil sebab macam Cina sungguh. Abah lak panggil "senduk penyek" (ingat kes Tok Pah gaduh ngan Tok Ti?? hehe) sebab tak de batang hidung. Hahaha tu la kak, hang banyak ngumpat sangat Hajah Mak Et tu masa tengah pregnant. Kan dah kenan kat anak. Tapi Kak Ida plak kate sebab kite orang yang terover tak suke kat Mak Et langsung kena kat anak diye :D Angah ni Drama Queen. Kalau sensorang baik budi, ade Kak Yong jek mula la asik nangis. Asik gediks ngan atuk (abah). So tiap kali nangis atuk backing aa. Ngan maksu sori eh. Angah salah maksu marah angah, wat pe nak marah Kak Yong.

    4th, Nur Damia Hanna (betul ke eja?) aka Damia. Lepas 7 tahun Awish solo, akhirnya dapat jugak adik. Sebaya ngan angah. Unlike Angah yang petah bercakap dan menyanyi, Damia ni hmm alahai. Cakap Jerman jek memanjang. Sampai la ni x paham ape diye cakap :P Berbeza jugak dari abangnya yang dengar cakap dan sopan, Damia ni oppsite perangainya. Ganas, degil, x dengar cakap, x reti serik - sume diye lah. Macam mak diye jugak masa kecik-kecik hahahaha.

    Last but not least, Muhammad Zaid Zafran, adik Kak Yong and Angah. Baru jek lahir tahun lepas. Satu-satunye anak buah yang tak kenal maksu diye ni huhu Tak ade banyak bahan nak cite, sebab sempat main kejap je ngan diye b4 fly. Tapi for sure if dukung diye, tahan sekejap jek sebab asik la dok menggelejat. Muke, ade iras Razman pelakon tu. Ish ish kak.. hang ni asik kenan artis jek ni.. pehal?


    Photobucket Photobucket

    Photobucket Photobucket
    Binatang-binatang peliharaan Awish

    Photobucket
    Angah dan Damia
    As I Would Have It
    Permalink | 2 comments
    Tuesday, March 11, 2008,1:27 AM
    Silly Ideas...
    Geoff kate...
    Dia selalu sangat come up with silly ideas. Sebagai contoh, diye cerita dulu-dulu diye pernah bagi idea untuk buat 'square tires'... aler... tayar kete bentuk 4 segi. Hmm logik ke tak tu?

    Kawan diye cakap...
    Buat square tires, nanti kete jalan turun naik laaaaaa..

    Geoff balas...
    Ape kate if letak camera kat bawah bonnet kete tu so that bley tengok pergerakan tayar tu macam mane...

    Kawan diye suggest plak...
    Ape kate wat round tires and letak camera so bley kaji pergerakan tayar tu...

    Kesimpulannya, kate Geoff...
    Tengok, macam mane silly idea bley lead ke good idea. Which is penggunaan camera untuk kaji pergerakan tayar.

    Kate Geoff lagi...
    Jangan takut bagi silly idea. Yang lebih teruk if xde idea langsung.

    Tapi...
    Masalahnye x pernah terfikir pun pasal silly idea. Setiap kali fikir, mesti nak bagi idea kaw-kaw kat Geoff. So far xde satu idea pun yang "KAW" bagi Geoff. Pasti ade loophole di mane-mane. Something yang tak pernah terfikir. Hmmm ape kate malam ni mulakan berfikir dengan idea ngarut-ngarut? Who knows it can lead to good idea and lepas tu bley lega untuk menghadapi first-half performance review...
    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments
    Saturday, March 8, 2008,12:51 AM
    Venus - Morning & Evening Star
    Puasnya hati Subuh tadi... berjaya juga melihat sendiri Venus yang bersinar dengan begitu terang. Bagi yang tidak tahu, Venus ataupun Zuhrah, merupakan planet yang dikenali sebagai bintang pagi dan juga bintang petang. Sebuah planet yang boleh dilihat dengan mata kasar kerana ia bersinar dengan begitu terang sekali.

    Thanks to Geoff dan simulatornya. Kedudukan Venus boleh dikenal pasti dengan tepat. Dari dulu lagi teringin nak tengok. Sepanjang kat Malaysia, berjaya tengok Mars saje... planet yang bersinar dengan cahaya merah. Pernah juga pada satu malam yang cerah, saya dan adik tried to figure out constellations seperti Big Dipper dan Southern Cross. Anyway, untuk Southern Cross, senang je nak identify sebab bentuknya seperti layang-layang. Kalau jalan kat highway malam-malam on the way balik dari kampung.. selalu tengok buruj Southern Cross ni. And try to prove the theory yang kepala cross tu sentiasa points to the north.. which is betul :)

    Back to Venus. Subuh tadi Venus memang bercahaya dengan terang sekali. Bukan sekadar Venus, tapi Mercury (Utarid) pun dapat tengok sekali. Again, thanks to Geoff's simulator :) Kat bawah ni gamba-gamba yang dapat di snap. Hmm takde kamera yang cukup sharp untuk capture gamba.. so ni je la yang terbaik yang dapat di ambil.

    Photobucket Photobucket
    Venus.. as seen with naked eyes. Kat gamba sebelah kiri, if perhati betul-betul, there's another small, fade star above Venus.. tu lah Mercury..

    Photobucket
    Venus di kala matahari dah hampir menjelma..

    Photobucket

    Photobucket
    Dah alang-alang tu, capture terus gamba matahari pagi. That's what I love most about my flat.. and my room.. tingkap bilik memang facing East.. so bley la tengok Venus every morning ;)


    Oh yeah.. malam sebelum tu, kami buat Dutch Nite. Khas untuk meraikan belated birthday Riane, my Dutch flatty, yang jatuh pada bulan January ari tu.. yang mane diye pun lom sampai lagi ke Dunedin waktu tu.. Riane yang tengah potong kek tu.. lawa giler kan :D

    Photobucket
    Riane with Kayla, another flatty (American)

    p/s: Harap-harap dapat la peluang tengok Aurora Australis since kedudukan Dunedin yang begitu hampir dengan South Poles ni.....
    As I Would Have It
    Permalink | 16 comments
    Wednesday, March 5, 2008,10:58 PM
    Training Volleyball bersama Scorpions
    Waktu dah hampir kul 4 pm. Hmm nak pegi or tak? Nak pegi... tak pegi... sama je berat... Dalam kekonpiusan dan kesejukan udara musim luruh yang telah bermula, saya memilih untuk naik ke atas katil. Bestnye baring, lantas terlelap sehingga lah jam 4.23 petang.

    Celik je mata, tanpa fikir panjang, terus salin baju. Dari dulu dah berangan nak try join training Scorpions, salah satu dari 2 kelab volleyball yang ada kat Dunedin ni. Ramai yang tahu I was so keen to join the training. Kristina, Head of Residents untuk Toroa International House ni pun tau. Adakah alasan yang munasabah untuk tidak pergi semata-mata sebab takde geng atau sebab rase cuak dalam diri ni?

    Kalau boleh menjejakkan kaki sorang-sorang kat bumi Dunedin ni, takkan nak gi training Scorpions sorang-sorang pun tak bley. Jadi berbekalkan semangat tu, udara yang sangat sejuk ni berjaya diharungi. Sampai-sampai jek kat Smithells Gym, tengok orang-orang yang ade kat situ dah cukup wat rase rendah diri. Sumenye tinggi-tinggi belaka dengan features yang sungguh athletics. Nasib baik nampak Hanna kat situ, so ade la jugak kawan. Ooo Hanna ni pemain beach voli yang agak pro lah...

    Bill.. coach untuk Scorpions. Orangnya dah agak tua. Training kami start dengan passing ball and partner akan dig. Kena make sure bola tu sampai atas kepala. Nak dig... kena bend serendah-rendahnya. Pastu terus wat spiking. Hmm Bill kate... nak lompat.. kena macam gymnast. Yang penting levitate dulu, then baru angkat tangan setinggi mungkin. Jangan kisah pukul kuat, yang penting tangan naik tinggi baru la orang tak bley block bola kita. Lagi satu diye suh tanam dalam pala, ni permainan team, so make sure bola sentiasa lepas ke court sebelah untuk bagi team kita another chance.

    Bill cakap lagi... volleyball ni permainan pantas.. so kena sentiasa cepat. Pertama kali dalam idup spiking fast ball.. bukan fast position eh. Net pompuan bley la wat.. net laki tak dapat kot. At least dah tau teknik macam mana nak main fast ball. Then wat blocking.. huhu.. satu lagi ilmu baru. Adeh.. penat giler blocking. Abis main jari yang memang dah sakit sebab salah dig bola ari tu, sakit balik. And lebam kat wrist.. mane datang lebam tu pun tak tau. Tibe-tibe dah ade jek..

    Anyway.. it was fun. Akhirnya dapat jugak training cara mat salleh yang very competitive ni. So next week bley datang lagi. So far training hari Khamis... then mungkin akan buat twice a week which would be on Selasa. Rasenye bley commit. Dan akan ade competition against each other every Sunday nite.. Since meeting ngan Geoff dah tukar ke Khamis... rasenye possible kot.. hmm we'll see sampai bile saya bley cope with this hectic schedule...
    As I Would Have It
    Permalink | 9 comments
    Tuesday, March 4, 2008,2:10 AM
    Biler -dLyn aZmi- Mengkritik Filem...
    Akhirnya.. berjaya juga menonton filem Ayat-ayat Cinta. Filem yang ditunggu-tunggu kemunculannya. Yang diharapkan sehebat penulisan Habiburrahman. Namun segala impian dan detik penantian dengan segera dimatikan pada minit-minit awal filem dimainkan. Alamak, apsal terasa macam wat liputan bola sepak jek? Hmm..

    Anyway... sejak dari awal filem sampai ke penamat, saya tak rase connectionnya. Kalau saya tak baca novel Ayat-ayat Cinta tu, saya akan rasa lost sungguh. Mungkin saya juga akan memberi komen yang sama seperti seseorang yang memberi komen di YouTube - Apa hebat sangat tentang lelaki Indonesia itu sehingga digilai oleh 4 orang wanita?

    Secara peribadi, saya rasakan filem ini gagal mengetengahkan intipati sebenar yang cuba disampaikan oleh Habiburrahman. Akibatnya, ia hanya menjadi sebuah filem cinta biasa. Tidak nampak keperibadian sebenar Fahri yang menjadi nadi kepada cerita tersebut. Perjalanan turun naik Fahri juga tidak sampai ke hati. Dalam filem tersebut, Fahri hanyalah lelaki biasa yang tidak punya apa-apa. Sukar untuk menitiskan air mata. Rasa sebak waktu menonton pun sebab teringat balik babak-babak di dalam novel.

    Hmm susah jugak ye nak mengadaptasikan sesebuah novel kepada filem. Tapi Peter Jackson berjaya melakukannya untuk LOTR walaupun ade yang tak berapa berkenan jalan ceritanya bertukar sedikit. Ops lari topik.... Keseluruhannya, filem ini merupakan sebuah filem yang simple dan sangat simple. Tidak memenuhi expectation yang diharapkan. And yes, I was disappointed...
    As I Would Have It
    Permalink | 6 comments
    Monday, March 3, 2008,1:19 AM
    Another Farewell
    Setelah hampir seminggu bertapa kat bilik terchenta, tadi berjaya jugak menjejakkan kaki ke lab. Tu pun sebab ade seminar spesel daripada Prof. Wolfgang Strasser dari University of Tubingen, Jerman. Lepas Geoff kenalkan dengan Prof tu, Geoff tanya.... x sihat ke? Sebab tak nampak pun kat lab last week. Hahaha..... I need to think and I can't think from here.. bagus tak jawapan tu? Tapi Geoff very understandable.. diye cakap xpe...... pasni nak bagi tau Geoff.. dalam seminggu 2-3 kali je kot gi lab hehehehe

    Prof Strasser bagi tau tadi, skang susah nak dapat PhD students untuk Graphics lab sebab requirement yang diorang letak. Hmm nak apply PhD kat sana, diorang takmoh yang pandai giler aje tapi candidate tu mesti ade kebolehan lain such as bley main music, menari, bersukan.. dan sebagainya... hahahaha konsep sama yang ditekankan oleh Geoff. Saye main volley and menulis.. sebab tu la kot dapat jadi student Geoff.. err... x bley komen lebey-lebey.. nanti jadi isu lak.. :D

    Anyway, gi lab tadi baru tahu yang Mike nye flight dah konpem on Rabu ni. Mike dapat wat internship kat NVIDIA Silicon Valley.. perghhhh salute beb! Bukan calang-calang orang dapat masuk situ. Mike dapat sebab project Master diye on ray tracing on NVIDIA graphics card memang gempak..

    So tadi last minit diorang ajak gi farewell dinner. Dari dulu dah janji ngan Mike, saye akan join farewell dinner diye sebab dah slalu sangat turn down ofer diorang gi dinner. Tengah dinner, diorang decide nak gi main boling. Alamak, got to do groceries sebab esok ade interflat potluck dinner. Tapi diorang ajak jugak. Sanggup nak amik kat New World tu lepas saye abis shopping.

    Well, memandangkan Mike dah banyak tolong before especially dalam menjalankan program Qt ku yang banyak sungguh problem nye dengan Windows... maka saye pun bersetujulah. Diorang siap gi print tu voucher from internet. So dapat lah potongan harga sebanyak NZD2. Ok la tu...

    Pastu tibe-tibe dapat tau Salleh dok masak and jemput untuk dinner.. hmm sorila ye... terpaksa tolak.. bukan x sudi... lately ngan labmates dah semakin x rapat.. almaklum ler dah jarang menunjukkan muka kat lab.. so ade peluang macam ni.. dengan Mike yang dah nak blah.. :)

    Well.... tu je la kot nak cite untuk ari ni.. adieu!
    As I Would Have It
    Permalink | 7 comments
    Saturday, March 1, 2008,7:31 PM
    I Drive Myself Crazy.......
    Hari ni... hujan. Hujan dari semalam sebenarnya. Berterusan hingga ke pagi. Baru je berhenti. Tapi matahari masih tak muncul. Awan masih mendung. Dalam keadaan gelap dan sejuk begini, fikiran pun jadi beku.

    Cuba nak menulis. Jammed! Dari tadi dok tengok page baru yang kosong, yang masih belum dihiasi ngan satu perkataan pun. Yang ada cuma chapter number. Apa nak tulis kat chapter ni pun tak tau. Blur. Entah kenape takde scene langsung yang terbayang dalam kepala ni.

    Nak fikir pasal research? Nak tulis pun blur, ni kan nak kerah otak berfikir. Lagi la blank. Hari ni sungguh tak produktif. Main gitar pun tak membantu. Apa nak buat ni? Pagi tadi dah layan Apprentice. Takkan nak tengok series jek? Trying hard not to fall asleep... tapi so far baring atas katil hingga tertidur je rasenya yang boleh menghilangkan segala ke-blur-an yang dialami.

    Argh! Bosannya!
    As I Would Have It
    Permalink | 4 comments